Annons
Nyheter

Småstäder drabbas av musikfrossa

Musik i syd satsar på mindre orter. Under 2012 kommer 27 konserter arrangeras runtom i Kronobergs län. Det blir en blandning av rock, pop, jazz och visor.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2012
Ensemble Mare Balticum är först ut i Musik syds satsning. Foto: Johanna Wallin
Ensemble Mare Balticum är först ut i Musik syds satsning. Foto: Johanna WallinFoto: 

Musik i syd satsar på mindre orter. Under 2012 kommer 27 konserter arrangeras runtom i Kronobergs län. Det blir en blandning av rock, pop, jazz och visor.

– Vi tycker att det är viktigt att det finns konserter i hela länet och inte bara i Växjö, säger Magdalena Fronczak som är producent för Musik i syd.

Annons

Satsningen är ett samarbete med Lessebo, Ljungby, Tingsryd, Uppvidinge och Älmhults kommuner där konserterna kommer att anordnas.

– Det känns fantastiskt roligt. Det är första gången som vi gör något sådant här.

Magdalena Fronczak tycker inte att man ska behöva åka till storstäderna för att kunna ta del av professionella artister.

– Det blir lite orättvist och det vill vi råda bot på.

Musik i syd vill att det ska finnas något för alla.

– Det kanske är svårt med sex produktioner, men vi ser det här som något långsiktigt. Förhoppningsvis kan besökarna hitta något nytt och få ett litet smakprov, säger Magdalena Fronczak.

Ambitionen är även att locka fler som vill arrangera konserter.

– Det är oftast ett gäng pensionärer som ordnar något, men varför inte en ungdomsgrupp? Eller en idrottsförening? Vi ska försöka att vara ett stöd i det arbetet.

Första turnén heter Ack, Libertas där vissångaren Martin Bagge och Mikael Paulsson, som spelar luta, uppträder tillsammans med Musik i syds egen orkester Ensemble Mare Balticum. Produktionen blir en blandning av föreställning och konsert.

– Man har hittat nya texter och låtar av diktaren Lars Wivallius. Det har även kommit ut en bok om honom som är baserad på det nya materialet. Föreställningen bygger på de här texterna och låtarna, berättar Magdalena Fronczak.

Premiär den 14 mars i Lessebos fd Folkets hus.

Sofie Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons