Nyheter

”Stämningen var som en kokande gryta”

I vintras släppte Mönsterås bluesband en ny platta. Den bästa hittills tycker sångaren och gitarristen Calle Engström. Efter 38 år i gruppen har han fortfarande kvar gnistan. Men bandnamnet är han kritisk till.
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2012
Bandmedlemmar Från vänster: Matz Grönqvist (gitarr), Tommy Medner (trummor), Bosse Olsson (bas), Calle Engström (munspel, gitarr, sång) och Peo Fahlström (piano). Mönsterås bluesband firar 40-årsjubileum om två år. ?Vi brukar skämta om att vi har gjort det mesta man kan göra inom musikvärlden, utan att tjäna pengar?, säger Calle och skrattar.
Bandmedlemmar Från vänster: Matz Grönqvist (gitarr), Tommy Medner (trummor), Bosse Olsson (bas), Calle Engström (munspel, gitarr, sång) och Peo Fahlström (piano). Mönsterås bluesband firar 40-årsjubileum om två år. ?Vi brukar skämta om att vi har gjort det mesta man kan göra inom musikvärlden, utan att tjäna pengar?, säger Calle och skrattar.Foto: Johanna Eriksson
Foto: 

– Vi har egentligen aldrig tagit det namnet. När vi hade vår första spelning så var det en som frågade: “Vad heter ni?” och eftersom vi sa att vi var från Mönsterås och var ett blues­band så skrev han ner det i sina papper och så blev det. Namnet är inte så jättekul i alla lägen och ligger inte så bra i munnen, men nu efter alla år får vi väl heta det, skrattar Calle.

Han är en av tre medlemmar som har varit med sedan starten 1974. Totalt är de fem i bandet. Calle tror att hemligheten bakom att de har kunnat hänga ihop så länge är att de helt enkelt gillar varandra.

– Det är viktigt att man känner glädje över att spela. Det är många band som stupar när det blir ovänskap, säger han.

I början av året släppte Mönsterås bluesband albumet Frön från fjärran tid.

– Den bäddar för en fortsättning, att vi inte har gett upp. Vi har fortfarande kreativitet kvar och planerar redan för ett nytt album. Vi har siktet inställt på 2014 och vi kan ju hänga upp det på att vi har 40-årsjubileum, säger han och skrattar.

Om man googlar Calle Engström och Mönsterås bluesband gör sig en del röster på internet hörda. En del beskriver honom som en av de bästa bluesgitarristerna i världen. Något som Calle inte riktigt håller med om.

– Nej, det är väl att ta i men något korn av sanning ligger nog i det. Jag vet inte hur jag ska förklara det, men en del spelar som om de har en raket i arslet och andra kan spela tekniskt rätt men det blir tråkigt. En del kan få det att koka i grytan och i mina bästa stunder så kan jag nog lyckas med det, säger han.

Calle tycker att det viktigaste är att man gillar det man gör. Och att man går in för det.

– En del musiker kan stå och spela inför en publik och man kan inte upptäcka en droppe svett på dem. Själv kan jag lika väl springa sju kilometer i rask takt för det tar samma energi för mig som att spela. Man kanske inte rör på sig, men energin är så stark att den sprutar, säger han.

Det är ungefär 1,5 år sedan Mönsterås blues­band spelade i Växjö. I morgon kommer de tillbaka. Calle minns förra spelningen. Då hade han feber och var rejält sjuk.

– Det ska mycket till för att man ska ställa in. Vi har hållit på i snart 40 år och jag tror att vi aldrig har bommat en spelning.

– Det är kul att komma tillbaka och vara i bättre skick. Jag minns spelningen som att den hade mycket tryck. Stämningen var som en gryta som kokar, säger han.

Calle ser fram emot spelningen.

– Vi utgår från en rejäl dos eget material, men på något sätt bestämmer publiken. Det ultimata är när man blir ett med den. Man känner helt enkelt av känslorna i lokalen, säger han.

Sofie Petersson

lördag, 1/9

Sofie Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.