GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nederlag för UD

”Kärnvapen är det mest destruktiva vapen som människan har uppfunnit. (…) Det internationella avtal som har förhandlats fram i FN, bland med hjälp av Sveriges aktiva deltagande, innebär en tidigare oöverträffad möjlighet att ändra den internationella normen kring kärnvapen och på sikt åstadkomma total kärnvapennedrustning.”
Ledare • Publicerad 30 januari 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Så skriver tio socialdemokratiska riksdagsledamöter i en debattartikel i Aftonbladet (28/1). Det är en hållning som vid första anblick kan framstå som god och riktig, men i realiteten är direkt farlig för Sverige.

Foto: Alexander Larsson Vierth/TT

Bakgrunden är att regeringen med utrikesminister Margot Wallström i spetsen under lång tid har försökt få riksdagen att ge sitt stöd till att Sverige skriver under ett FN-avtal om kärnvapenförbud. När FN röstade om konventionen sommaren år 2017 var Sverige ett av 122 länder som röstade för. För att konventionen skall träda i kraft krävs dock att minst 50 stater ratificerar den – vilket bara 19 stycken har gjort hittills.

Allianspartierna och Sverigedemokraterna menar att Sverige inte bör göra det. Försvarsminister Peter Hultqvist ville innan en omröstning i riksdagen få konsekvenserna grundligt belysta. Nu har den utredning som detta i uppdrag presenterats i sin helhet – och i den skriver utredaren i princip rakt ut att avtalet är verkningslöst och skulle förstöra Sveriges relationer till Nato, USA och våra nordiska grannländer.

Margot Wallströms kommentar? ”Utredningen belyser flera av frågans centrala aspekter. Inte minst resonemangen om vad som krävs för att nå konkreta framsteg i arbetet för en kärnvapenfri värld är värdefulla.” Utrikesministern erkänner inte med ett enda ord att det avtal som hon har varit med och tagit fram har sågats totalt.

För några dagar sedan diskuterades på denna ledarsida den politiska skalan idealism–realism i fråga om Miljöpartiets klimatpolitik (24/1). Precis samma förhållande verkar gälla i fråga om Socialdemokraternas utrikespolitik under ledning av Margot Wallström. Man vill se en kärnvapenfri värld – och då gör det ingenting att inga kärnvapenstater har deltagit i arbetet eller att demokratiska staters roll i den globala maktbalansen riskerar att undermineras.

Det spelar större roll hur ens utopi ser ut och vilka ens intentioner är än hur världen är beskaffad och vad som blir konsekvenserna av ens val. Det är svårt att föreställa sig ett sämre politiskt område för den inställningen än just Sveriges säkerhet och relation till omvärlden.

Trots att några uppenbarligen fortfarande kämpar för att Sverige skall skriva under finns det lyckligtvis en riksdagsmajoritet emot förslaget sedan Sverigedemokraterna svängde i frågan. Utrikesdepartementet och utrikesminister Margot Wallström inser naturligtvis detta, och att utredningen är ett stort nederlag för deras linje. Nu gäller det snarare att diskret backa ut ur rummet som man har stormat in i – förslagsvis utan att ytterligare försämra Sveriges relation till våra samarbetsländer.

catarina kärkkäinenSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.