Nöje

Hägred: Grattis till sjätteplatsen Småland

Tel Aviv Artikeln publicerades

Snopet!

Det var ju så nära, så nära.

Men Växjögrabben John Lundvik föll på mållinjen efter att ha plockat hem de internationella jurygruppernas röster.

John Lundvik tvåa i Tel Aviv.
Foto: Sebastian Scheiner
John Lundvik tvåa i Tel Aviv.

Det var ju meningen att favorittippade Växjösångaren tillsammans med kören The Mamas skulle ta hemma hela tjottaballongen. De kom på en hedrande sjätteplats.

Nu blev det istället en annan svensk som vevade hem segern, nämligen Joel Sjöö som ligger bakom Hollands bidrag.

26 nummer á tre minuter och en rekordlång sändning, över fyra timmar. Inklusive lite plågsam falsksång från Madonna. På tok för långt fortfarande. Här i Tel Aviv var det slut framåt två på natten. Det här är ju ett tv-program och inte en nattklubb.

Inledningen med en jumbojet som landade på den pampiga scenen var effektfull. Sedan blev det nervösa framträdande (Malta), falsksång (Tyskland) och vad man nu ska säga om tandläkaren från San Marino. Leonard Cohen roterade i sin grav, typ.

Men efter ett rekordsegt program med många transportsträckor och väl tilltagna kisspauser var det klart.

Och vinnare är…

Ja, Sverige var i ledningen efter att alla 41 jurygrupper röstat. En knapp ledning med två poäng. Kunde det bli mer spännande?

Men det blev Holland som vann för första gången på 44 år. Folket röstade bort Sverige i nagelbitaren till final.

Fast John var ändå bäst. Han gjorde att kanonframträdande med nerv och känsla. Bästa framträdandet hittills. En fullträff. Och den 7500 stora publiken jublade. Kommentatorn och länskompisen Charlotte Perrelli var lyrisk efter hans strålande insats. Och rent av skakig under den rafflande omröstningen.

Holland/Nederländernas Duncan Laurence har toppat formen för varje rep. Och bakom låten står dessutom svensken Joel Sjöö. Det är Chris Martin möter Phil Collins. Pianoballad med fotbollsrefrängen Queen glömde skriva. Kvalitet lönar sig.

Australien låg tvåa på oddslistorna obegripligt nog. Den i dubbel bemärkelse styltiga låten var ingen hit. Livet på en pinne fyra meter i luften gick heller inte hem den här kvällen.

Och såklart Islands brutala Rammstein-hyllning på temat ”Staten och kapitalet”, men den hade aldrig med toppstriden att göra.

Schweiz smög fram som en favorit. Och även Ryssland, Island och Italien var favisar på många håll. I alla fall Ryssland och Italien gick bra.

Det kan man dock inte säga om Johns andra bidrag, den engelska låten. Tyvärr var inte Michael Rice tillräckligt bra. För låten var det inget större fel på. Men ohjälpligt sist.

Röstningen var typ spridda skurar. Ingen drog ifrån, men favoriterna, utom Island då, låg i topp. Och smygaren från Nordmakedonien. Det var en rysaromröstning i alla bemärkelser.

Sveriges framfart i Eurovision Song Contest under 2010-talet går till historien. Gulderan har gett sex topp-femplaceringar och två vinster, Loreen 2012 och Måns Zelmerlöw 2015.

För två månader sedan vann ”Too late for love” den svenska Melodifestivalen efter att ha fått tolv poäng av samtliga internationella jurygrupper.

Det var historiskt eftersom varken Loreen eller Måns Zelmerlöw fick så många. Men det blev inte den sjunde segern genom tiderna. Irland toppar fortfarande listan.

Nu lägger sig Lundvik bakom Perrelli och i Kikki i Kronobergs interna topplista genom åren.

**

Ja, nog hängde det inte på Vitrysslands röster. Den jurygruppen blev nämligen diskad av EBU med motiveringen: ”Det vitryska juryresultatet har avslöjats i en intervju, vilket bryter mot Eurovision Song Contests regler.”

**

Trist att det mest satsades på show, dans, kläder, ljus, rök och fan och hans moster. Men det var bara sången som är live. Inte en levande musiker så långt ögat nådde. Det här är ju trots allt en meloditävling.

**

Pausunderhållaren Madonna, 1,3 miljoner rikare, skrattade förmodligen hela vägen till banken. Med falsksång på minuskontot.

***

Shalom