Annons
Nöje

Jon Henrik – lugn som fjället

Förra veckan fick han kritik av juryn, men hos publiken är han ständig favorit. För att hantera berg- och dalbanan blickar Jon Henrik Fjällgren hemåt.
– Där jag är ifrån, där är man lugn, säger han.
Stockholm • Publicerad 10 maj 2018
Jon Henrik Fjällgren med danspartnern Katja Luján Engelholm.
Jon Henrik Fjällgren med danspartnern Katja Luján Engelholm.Foto: Pontus Lundahl/TT

Hans "Cabaret"-nummer fick bottenbetyg och han fick kritik för tekniken i tangon. Nja, förra veckan var kanske inte Jon Henrik Fjällgrens bästa i TV4:s "Let's dance". Men övriga veckor har han och danspartnern Katja Luján Engelhom fått höga poäng av juryn, och tittarna röstar och röstar. Favoritskapet innebär höga förväntningar på artisten och renskötaren från Mittådalen, men juryns kritik tar han dock med ro:

– Vore de inte lite hårdare mot mig ibland vore det ju något fel. Jag tar det chill.

Annons

Veckans delfinal har ett idoltema, där dansarna har fått bjuda in en artist som betytt mycket för dem, och Jon Henriks val föll på rapparen Maxida Märak. De har känt varandra länge, och att hon tackade ja "känns stöttande och viktigt".

– Hon kämpar för samisk kultur, vi bedriver samma kamp och hon väldigt duktig på det hon gör. Men jag tänkte också att det skulle bli väldigt spännande att se vad hon gör med en cha cha – rap är ju så långt från cha cha som det går, säger han.

Att vara med i programmet var ingen självklarhet för Jon Henrik Fjällgren. Han behövde fokusera på att ta hand om sig själv och tackade först nej. Men efter att ha konsulterat sina föräldrar och sin manager (som gav rådet: "orkar du inte är det väl bara att hoppa av, det är inget mer med det") ringde han upp programansvarige och frågade om det fortfarande fanns en plats kvar.

Det gjorde det.

– Jag hade inget direkt mål med tävlingen i början. Jag tänkte jag skulle dansa typ en dag och sedan skulle det vara klart. Jag trodde inte det skulle vara så himla mycket runt om, det är ju mer än bara dans det här. Det blev lite chockartat för mig och det är lite jobbigt, säger han.

Nu siktar han på att ha roligt i veckans delfinal, och sedan på att komma så långt han kan.

– Redan nu är jag stolt över det jag har gjort. Det är det som gör att det känns skönt, jag pressar mig inte så mycket nu, även fast det är nära till final. Där jag kommer ifrån, där är man lugn. Man kan ju inte gå runt och vara vild när man håller på med renar heller. Man blir som fjället: lugn.

Sara Haldert/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons