Annons
Nöje

Josh Rouse har fastnat för siestan

Stockholm (PM) Josh Rouse har bytt Nashvilles sydstatsklimat mot vindarna från Medelhavet i Valencia. Efter de hyllade albumen 1972 och Nashville gör han sin kanske mest intimt akustiska skiva med Subtítulo.
Nöje • Publicerad 14 mars 2006
Den amerikanske singersongwritern Josh Rouse bor numera i Spanien och släpper skivor på det egna bolaget Bedroom Classics. Subtítolo heter uppföljaren till hans senaste album Nashville. Han kommer till Sverige för spelningar i Stockholm och Göteborg den 9 och 10 maj. Foto: PLAYGROUND
Den amerikanske singersongwritern Josh Rouse bor numera i Spanien och släpper skivor på det egna bolaget Bedroom Classics. Subtítolo heter uppföljaren till hans senaste album Nashville. Han kommer till Sverige för spelningar i Stockholm och Göteborg den 9 och 10 maj. Foto: PLAYGROUNDFoto: 

I slutet av 90-talet infann sig en mättnad på altcountrybandens noppiga flanellskjortor och Neil Young-fetischism. Då dök Josh Rouse upp med sina Smiths- och Cure-referenser under armen som extra krydda åt de vanliga singersongwriterinfluenserna. Sedan dess har hans karriär rullat som en rälsbuss på den svenska landsbygden, framåt i maklig takt. Sex fullängdare på åtta år, bortskämd med recensenthyllningar, ett populärt bokningsobjekt för klubbturnéer och rockfestivaler, med egna ord en "singersongwriter i medelklassen".

Förlorar och vinner fans

Annons

- För varje skiva jag gör förlorar jag fans och vinner fans. Men det kommer fler människor på konserterna nu jämfört med för några år sedan och jag gillar verkligen vad jag gör, säger Josh Rouse.

Han är inte de stora åthävornas man och de som en gång i tiden jämförde honom med vildhjärnan Ryan Adams gjorde det ur ett musikaliskt perspektiv, inte ett socialt. Den kortvuxne sångaren är förbindlig och rakt igenom sympatisk och det är inga problem att föreställa sig honom vandra runt på spanska gator som en avslappnad amerikan i exil. "Come Sunday mornin?, there?s a market on the square/children are playing, bells are ringin? in the air" som han sjunger på Quiet town, en hyllningssång till den lilla staden Altea.

En sommarskiva

- Siestan är skön, den har jag börjat med. Och att bo vid havet är fantastiskt. Annars är ganska så mycket sig likt. Jag diskar, surfar på Internet, går till affären, skriver låtar och så vidare.

Subtítolo är det första albumet Josh Rouse spelat in i Spanien och han menar att det är en sommarskiva, präglad av bossanovan han lyssnat på de senaste åren.

- Nashville och 1972 låter ungefär likadant, den här gången ville jag göra något mer akustiskt. Nu är det gjort och till nästa skiva ska det bli förändringar, fast än vet jag inte riktigt hur. De senaste åtta åren har jag spelat in skivor, blivit intervjuad, åkt på turné, skrivit låtar och spelat in nya skivor.

Du ger ut det nya albumet på ett eget bolag?

- Ja, men det är ingen större skillnad mot förr. Jag gjorde det mesta på egen hand tidigare, fast nu äger jag inspelningarna, så om musiken används i reklam eller en film så går pengarna till mig.

Hur sugen är du på att få en riktig hit?

- Ganska, men mest för att det skulle förändra livet. Det skulle vara intressant att skriva en hitsingel på samma sätt som det skulle vara intressant att göra musiken till en film, för att det är något annorlunda än det jag håller på med nu.

Annons

Utmaningarna är viktiga för Josh Rouse. Det är inte svårt att spåra stoltheten när han berättar om hur han lärde sig spanska, steget från att sitta relativt isolerad i en lägenhet till att kunna konversera folk på barer och kaféer. Ett av de första orden han han lärde sig var "estadounidense", vilket betyder medborgare i USA.

Tacos = svordomar

- Jag stod i duschen och upprepade det hela tiden för att lära mig uttala det. Det är ett av mina favoritord. "Jodar" är fint också. Det betyder knulla. I Spanien kallar de sina svordomar för tacos, det är intressant.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons