Annons
Nöje

Lisa Ekdahl vill ge publiken allt

Det finns bara en Lisa Ekdahl. Trots att hennes musik numera är stöpt i Lars Winnerbäckform finns den obändiga, alldeles egna Lisa Ekdahl kvar. Och hon mottogs med stående ovationer i Växjö i går.
Nöje • Publicerad 31 mars 2006
Lisa Ekdahl var på gott humör under gårdagens konsert i Växjö. Hon berättade bland annat att hon fick skivkontrakt för att hon var för kass på att lägga kör på Toni Holgerssons skiva. Foto: Lena GunnarssonFoto: 

Första gången jag såg Lisa Ekdahl spela var på Katedralskolan i Växjö våren 1994. Hon hade slagit igenom nästan så där "över en natt" med Vem vet, och hennes väsen, ja man kan nästan säga så när det gäller Lisa Ekdahl, nästlade sig in i svenskarnas hjärtan. Då: en tjej med akustisk gitarr och ett alldeles eget sätt att sjunga och skriva låtar.

Nu: samma tjej. Samma gitarr. Samma sätt att sjunga och skriva låtar. Fast att resan hit varit

Annons

både krokig och lång. Över jazz och bossanova och låtar på

engelska, till nu de två senaste skivorna, på svenska igen, producerade av Lars Winnerbäck.

Den här turnén är också väldigt Winnerbäck-präglad. Dels eftersom tonvikten ligger på senaste skivan Pärlor av glas, dels eftersom hälften av bandet (Norpan Eriksson och Johan Persson) spelar i Lasses Hovet till vardags. Där står Lisa Ekdahl på scen i keps och rutiga byxor och är till en början förvillande lik en kvinnlig Lars Winnerbäck.

Men det håller inte så länge. Hon är helt annorlunda på scen, pratar mycket, tar stor plats, och det märks ett litet, litet avstånd mellan den utagerande Lisa och det ganska stillsamma, men ytterst kompetenta bandet. För det är ju så med Lisa Ekdahl, hon är väldigt mycket. Det är både kvällens behållning och invändning. Hon vill ge allt, hon ropar,

viskar, uttalar ord på sitt eget vis, dansar spattigt, drar sig flickaktigt i linnet, tar sig för pannan. Det känns ibland

manierat, men jag är inte säker på att det är det. Hon verkar vara helt uppe i det hon gör och då blir det helt enkelt så här.

Konserten koncentrerar sig på låtarna från senaste skivan, men här ges också utrymme för en del tidigare material. Från första

albumet Lisa Ekdahl får vi höra Benen i kors, Vem vet, Du sålde våra hjärtan, Flyg vilda fågel och Öppna upp ditt fönster. De görs i nya, fräscha versioner, med mycket dragspel och det blir nästan tango eller samba över det.

Att låta Lars Winnerbäck producera musiken och låna in några av hans musiker är till största delen ett lyckokast. Det har gjort låtarna rättvisa och på konserten finns många höjdpunkter från Pärlor av glas, som Där ser du själv hur högt du når, Vraket och Nästan glad.

Men det är också intressant när Lisa står helt själv på scenen med sin gitarr i Jag tar vara på vattnet då åskan går. Tilltalet blir ett annat, mer lekfullt, och hon känns mycket friare.

En till största delen lyckad kväll avslutas med Bortom det blå, en Öppna upp ditt fönster där stämningen höjs rejält, och det blir stående ovationer. Lisa Ekdahl säger "tack, jag tar aldrig er för givna", och bjuder på ett extra extranummer i Två lyckliga dårar.

Helena Söderlundh
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons