1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Per Hägred: ”Lundviks stenkrosseger”

Rätt låt vann.
Rätt kille vann.
Rätt län vann.
John Lundvik vann.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Ja, där satt den. Det var kross. Det blir alltså Växjösonen John Lundvik som flyger ner till Tel Aviv i Israel i maj för att försvara de blågula färgerna i Eurovision Song Contest. Det ska bli sjukt spännande. Inte minst eftersom han som upphovsman till Englands bidrag kommer att få möta sig själv.

Och som han är värd segern. Han var överlägset bäst i tävlingen. Priset Sångfågeln är hans. Allt annat hade varit fel.

Men det var ändå en nervpärs att följa röstningen. Även fast tolvorna trillade in från de internationella jurygrupperna. Ja, alla åtta grupper gav Lundvik tolv. Så då var det väl klappat och klart? Försprånget var väl för stort? Man fick genomlida ytterligare en snabbrepris innan det var över. Och folket var enigt med de internationella jurygrupperna.

Yes.

Precis alla har varit rörande eniga i år. John Lundvik skulle vinna. Inget snack om saken. Man garderade inte ens. Troende Bishara tvåa och Turturduvorna Hanna Ferm och Liamoo skulle hamna på andra plats. Och så blev det ju.

Spotifylyssnarna gick i bräschen för folkrörelsen och skickade tidigt Lundvik i topp. Hos spelbolagen var hans odds lägst. I Friends arena lyfte jublet taket. Huvudstadens murvlar tippade Lundvik. Ert utsända reporterteam sa Lundvik. Alla var tagna av hans house–inspirerade gospelschlager.

Men det har också funnits en oro. Den har stavats röstandet. Som vanligt handlar det om telefonröster och en expertjury. Men ett nytt röstsystem har tillämpats där alla ska med, och rösterna viktas efter ålder. Hemligt exakt hur det går till. I år kommer experterna bara från åtta av omkring fyrtio ESC-länder. Exakt vad det skulle innebära har varit omöjligt att räkna ut.

Nu blev det inget bekymmer. Alla de röstande länderna (Portugal, Österrike, Australien, Cypern, Frankrike, Finland, England och Israel) hade Lundvik i topp. Och folket fyllde på med mer av den varan.

Malou Prytz från Ryd gjorde ett riktigt bra framträdande. Och hennes ”Clueless”–inspirerade nummer hade dock svårt att hävda sig i ett annars starkt startfält. Men bara att hon, som yngsta deltagaren, var med i finalen var en seger.

Jag vet inte hur det är med er, men dansuppvisning är inte riktigt min grej. Dansversionen av Benjamin Ingrossos vinnarlåt från i fjol, ”Dance you off”, kändes tämligen meningslös. Man kunde ju hämta mer kaffe…

Då var Charlotte Perrellis och Dana Internationals nummer desto roligare. Förutom Lundviks seger är väl Perrellis klänning det som kommer att gå till den svenska Mellohistorien 2019.

Det brukar alltid klagas på programledarna. I fjol var det nästan läskigt hur Fab Fred mobbades. I år har inget sånt förekommit. Inte minst Erik Saade har fått beröm. Med all rätt. En kandidat till jobbet som allsångsledare på Skansen när det någon gång blir ledigt?

Melodifestivalen 2019 kommer även att gå till historien då allt var rätt.

Läs mer

Växjö

E-sportfestival ska samla in pengar till Alzheimerforskning

Växjöbaserade ESA:s spelfestival kombineras med välgörenhet för att bidra till förmån för forskning kring Alzheimers.

Näringsliv • Corona

Efter hårt ryck i nödbromsen kör Profilgruppen på igen

– Det har varit väldigt turbulent med stor ovisshet när vi drog i handbromsen, säger Fredrik Zöögling, vd och koncernchef.

Alvesta

Så fintas legitimerade lärare bort vid nyanställningar

Mohedaskolan ändrade anställningsformen för att kunna ge en tjänst till en nyexaminerad lärare utan legitimation, istället för en erfaren legitimerad lärare.

Alvesta

Tennisklubben vill bygga om - och satsa på padel

Gräset växer vilt på Alvesta TK:s gamla grusbanor, som knappast inbjuder till spel. Nu vill man bygga nytt på anläggningen.

Lessebo

Sökte upp ovän på företag - misshandlade honom

På tisdagseftermiddagen inträffade en misshandel på ett företag i Lessebo

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.