Annons
Nöje

Med vilja och lite talang ger sig allt

Hårt arbete lönar sig. Det är Evergrey-sångaren Tom Englunds övertygelse. Efter snart tio år har metalbandet från Göteborg fortfarande en stadigt ökande publik och vill fortsätta att utvecklas. Till det nya albumet Monday morning apocalypse valde man att jobba med producenter för första gången.
Nöje • Publicerad 29 mars 2006
Evergrey är tillbaka med sitt sjätte studioalbum, Monday morning apocalypse. Foto: Triada
Evergrey är tillbaka med sitt sjätte studioalbum, Monday morning apocalypse. Foto: TriadaFoto: 

- Det var skönt, framför allt för mig personligen. Jag slapp hålla på med en massa krånglande datorer och så, säger Evergreys sångare och frontman Tom Englund.

Monday morning apocalypse är bandets sjätte studioalbum och Evergrey bestämde sig för att jobba med de i hårdrockkretsar aktade namnen Stefan Glaumann och "Sanken" Sandquist. Det förra albumet Inner circle var en temaskiva om religiösa sekter. Men den här gången ville Evergrey satsa mer på de enskilda låtarna - att de skulle vara separata enheter som står för sig själv.

Annons

- När vi började spela hade vi inte kapaciteten eller vetskapen för att lyckas med det. Nu kändes det som att vi hade lagt grunden för den här typen av skiva. En av tankarna med att ta in producenter var att de skulle plocka fram det bästa ur oss, säger Tom Englund.

USA är största marknaden

- Det var häftigt när de började skicka de färdiga låtarna, det är en helt annan sak än att sitta i studion och få fram slutresultatet själv. Vi kunde se mer objektivt på det, fortsätter sångaren.

I likhet med Göteborgs-kollegor som In Flames och Hammerfall har Evergrey gott om fans utomlands.

USA är den tveklöst största marknaden och bandet ska dit med In Flames på turné efter att Monday morning apocalypse släppts.

Sedan väntar festivalsommaren, där Englund, gitarristen Henrik Danhage, basisten Michael Håkansson, keyboardisten Rikard Zander och trummisen Jonas Ekdahl bland annat ska spela på Sweden Rock Festival och Arvikafestivalen.

Turnera, skriva låtar, spela in en ny skiva och turnera igen, hur gör man för att undvika känslan av ekorrhjulet?

Har valt det här

- Tänker på att det inte är så roligt att gå och jobba på Ica varje dag. Fast folk tror ju att våra liv bara handlar om att glassa och dricka öl. De glömmer alla timmarna på flygplatser, eller ännu värre, alla timmar man bara harvar i replokalen. Men vi har ju valt det här. Ger man sig fan på något och har den minsta lilla talang så ger sig allt till slut, säger Tom Englund.

Johan Sjöstrand

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons