Annons
Nöje

Sebastian gillar sololivet

Nöje • Publicerad 23 mars 2006
Sebastian, till Balders på lördag. Foto: SCANPIX
Sebastian, till Balders på lördag. Foto: SCANPIXFoto: 

Han kom tvåa i Idol, och som alla vet är det en gynnsam position. 21-åriga Sebastian Karlssons debutskiva släpptes för några veckor sedan och sålde guld på fyra dagar, och singeln Do what you?re told knep förstaplatsen på både försäljningslistan och Trackslistan.

- Jag är jättenöjd, jag hade inga högre förväntningar, att släppa skiva i Melodifestivaltider och så går det ändå så bra, säger Sebastian på telefon hemma i Morgongåva.

Annons

Han bor fortfarande hemma hos familjen, men är på gång att skaffa en egen lägenhet i Stockholm.

I början av december avgjordes Idolfinalen, och Agnes gick segrande ur striden. Sedan var det relativt tyst om Sebastian, tills skivan kom i början på mars.

- Alla pratade så mycket om att jag var bortglömd så det var just det jag inte blev... haha. Själv visste jag hela tiden vad som hände, men allt var hemligt.

Nu är han tillbaka i hetluften igen, har nyss inlett en turné som på lördag kommer till Balders hage i Häradsbäck.

Att bli bedömd av en jury varje vecka i Idol var hårt. Men Sebastian tycker att pressen från den riktiga musikbranschen är större.

- Det krävs mer av mig nu. Jag kan inte luta mig mot Idolkonceptet, man måste bygga upp sig själv. Det är tuffare men det ger mig mer, jag får vara Sebastian och inte Idol-Sebastian.

Sebastian var rockkillen i Idol, och U2, Dylan, Springsteen, Stones och Bowie har alltid legat honom närmast hjärtat. Han har spelat i band sedan han var 12 år.

- Mitt första band hette The Garfunkels och gjorde Oasiscovers. Nu på senare år hade jag ett band som körde mer rå rocknroll, som Stones.

Nu är han alltså soloartist, han som alltid spelat i band tidigare.

- Skillnaden är att jag inte behöver slåss för att få min vilja igenom, och det passar mig bra.

Annons

Har du en stark vilja?

- Ja, när jag väl bestämt mig för något vill jag att det blir så.

Låtar har han skrivit sedan han var 12-13 år, mest åt U2-hållet. Men på skivan är bara en egen låt med, som producenten Peter Kvint hjälpt till att fräscha upp, Birthmarks.

- Det kändes bra, det var jag själv som inte tyckte att mina andra låtar kändes aktuella. Det andra låtmaterialet var bättre för tillfället.

Hur ser du på covers?

- Förut var det väldigt mycket så att jag tyckte att riktiga artister framförde sitt eget material. Men jag har börjat ändra inställning. Jag gör det jag får ut mest av själv, får jag ut mest och har roligast av att göra Life on Mars gör jag det.

Men att tävla med David Bowie?

- Life on Mars är den världens bästa låt genom alla tider, egentligen är man dödsdömd redan där, men det är däri utmaningen ligger.

Idol var en bra starthjälp, men Sebastian ser verkligen den tiden som ett avslutat kapitel. Han har heller ingen kontakt med Agnes.

- Nej, vi var inte vänner innan programmet och är det inte nu heller. Men vi är inte ovänner, vi pratar om vi ses. Däremot är jag och Måns väldigt nära varandra, och jag pratar en del med Maria, Cindy och Sibel ibland.

Helena Söderlundh
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons