Annons
Nöje

Systrarna Ahns konsert egenartad men helt superb

De tre koreanska systrarna Ahns konsert i går kväll
måste absolut ha varit ett av toppevenemangen under Mozart-veckorna i Växjö. Musiken var visserligen så långt från Mozart man kan komma - uteslutande nutida kompositörer står på trions repertoar. Men oj som de spelade, dessa tjusiga tjejer!
Nöje • Publicerad 31 mars 2006
Cellisten Maria och violinisten Angella Ahn spelade fantastiskt tjusigt vid konserten i Växjö på torsdagskvällen. Foto: FILIP SJÖFORS
Cellisten Maria och violinisten Angella Ahn spelade fantastiskt tjusigt vid konserten i Växjö på torsdagskvällen. Foto: FILIP SJÖFORSFoto: 

Visst är de världsartister, det intygade till och med Per Tengstrand, som övervakade konserten. Publiken bestod av ett par hundra personer.

Violinisten Angella, cellisten Maria och pianisten Lucia, alla med efternamnet Ahn, bor numera i New York, där de också har studerat vid Juilliard-universitetet. Vid Juilliard fanns också Kenji Bunch, som har komponerat och arrangerat flera av trions konsertnummer. Till

Annons

exempel den måleriska sviten Swing Shift, som skildrar nattens timmar i New York, från blå skymning till blek gryning. Nästan fysiskt påtagligt återges jättestadens puls. Virtuost, hektiskt, ytterligt samspelt och med sinne för överraskande effekter lotsade trion oss igenom sviten.

Konserten inleddes emellertid med ett impressionistiskt stycke av Maurice Jarre, känd som kompositör av storslagen filmmusik. David Balakrishnans exotiskt färgade Skylife hade mycket av jazzens rytmer i sig men kunde också hänföras till Led Zeppelins skola. En av

Richard Rogers vackraste kompositioner är My funny Valentine, som här spelades i ett finstämt arrangemang av Kenji Bunch. Det är en av trions starkaste sidor att kunna återge stämningar på ett så subtilt sätt.

Bunch hade också skrivit Lullaby for my favourite insomniac, som faktiskt var lite sövande. Vi väcktes emellertid mycket behagligt med The Doors funkiga men ändå stillsamma Riders on the storm.

Katrina Wreede är en kompositör från Kalifornien som

skrivit ett rätt egenartat stycke Mr Twitty?s chair, harmoniskt och rytmiskt mycket avancerat, men systrarna Ahn var hela

tiden på alerten.

Extranumret blev emellertid konsertens höjdpunkt, tangospecialisten Astor Piazzollas Oblivion, som fick ett helt kongenialt utförande. Denna i och för sig enkla komposition har en

melodisk skönhet, en tonernas lyftning, som för tankarna till storheter som Puccini, ja varför inte ända tillbaka till Mozart!

Stig Jonasson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons