Annons
Nyheter

Håll tummarna för att Axl Rose dyker upp

Nyheter • Publicerad 10 mars 2006
Den oberäknelige W Axl Rose. Foto: SCANPIX
Den oberäknelige W Axl Rose. Foto: SCANPIXFoto: 

Det sägs att Guns N? Roses ska gästa Sverige och Globen den 26 juni. Trots att biljetterna släpptes i går så tror i alla fall inte jag på konsert förrän den ytterst oberäkneliga frontmannen W. Axl Rose väl står på scen.

Rose är numera den ende kvarvarande medlemmen av den sättning som födde superklassiska Appetite for destruction 1987. Plattan sålde inte så värst mycket när den väl kom ut, men när MTV till slut började snurra Sweet child o? mine blev gruppen snabbt omåttligt populär. När Appetite for destruction slutligen hade satt musikvärlden i brand så smidde bandet medan järnet var varmt genom att släppa fyra nya akustiska låtar, bland annat Patience, tillsammans med fyra låtar från deras första egenproducerade ep-släpp Live like a suicide som de valde att kalla GN?R Lies. Vips hade man två plattor bland de fem första på Billboardlistan i USA. Bandet fortsatte att producera material och 1991 hade man så mycket att man kunde släppa två plattor samtidigt, Use your illusion I och II.

Annons

Strax innan Use your illusion-plattorna kom ut gjorde Guns N? Roses sina första Sverigespelningar på Globen den 16 och 17 augusti, och jag lyckades själv efter mycket om och men trassla mig till den senare. Jag spelade fotboll då och vårt lag hade häng på att gå upp i division 1. Oturligt nog hade vi match samma dag som jag hade biljett till Guns N? Roses-konserten. Hur framför man en sådan sak för en fotbollstränare? Jag stålsatte mig och lyckades utan alltför mycket darr på stämman förklara att jag inte kunde vara med och spela den dagen. "Varför då?", undrade givetvis min tränare och när jag förklarade orsaken sa han helt enkelt att, "så kan du inte göra". Som den mes man var, eller kanske till och med är, lovade jag att kolla om det gick att lösa. Efter visst funderade lyckades jag lista ut den eminenta planen att flyga från Sturup då matchen gick i Skånetrakten. Begränsad ekonomi, eller kanske dumdristighet, gjorde att jag helt kallt räknade med en sista-minuten-biljett, vilket faktiskt gick bra och väl framme i Stockholm bar det av med taxi mot Globen i flygande fläng. Nu var det ju inte så bråttom som jag trodde, men det kunde ju inte jag veta, för herr Rose tydligen hade valt att spela roulette i en och en halv timme och dessutom tittat på vattenfestivalens fyrverkeri i stället för att underhålla ett fullsatt Globen på utsatt tid.

Gjorde jag några mål under matchen? Kommer inte ihåg, men det brukade jag göra. Vann vi? Kommer inte ihåg, men det brukade vi göra. Vilka mötte vi? Kommer inte ihåg, men det brukade jag i och för sig inte fästa någon större vikt vid, haha. Gick vi upp i division 1? Nej, men vad jag minns var vi i slutändan en poäng ifrån och hade dessutom bättre målskillnad än framförvarande lag.

Men jag minns Guns N? Roses. En störtcool Izzy, en dyngrak Duff som långa stunder låg ner på scen och spelade, en underbart slirig Slash samt en ettrig W. Axl Rose som sprang och skrek som ett skållat svin och så var det visst någon stel snubbe på trummor också (Matt Sorum). Nu är det förvisso bara W. Axl Rose och några whoevers på instrumenten, men jag kommer med största säkerhet ta mig till Globen i tid denna gången också. Vi får se om W. Axl Rose väljer att dyka upp. Jag håller tummarna.

Klas Lundgren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons