Annons
Nybro

Nyårshelgen – en mardröm för många hundar

Färgsprakande raketer och högljudda smällare är ett vanligt inslag under nyårshelgen. Men det är långt ifrån uppskattat av alla. För många hundägare är det förknippat med att försöka lugna sin skotträdda hund. Hunden Charlie och hennes matte är några som vet hur det är.
Nybro • Publicerad 25 december 2018

Femåriga Charlie har alltid varit skotträdd, berättar matte Liza Davidsson Isaksson.

Hunden Charlie med matte Liza Davidsson Isaksson.
Hunden Charlie med matte Liza Davidsson Isaksson.Foto: Amelia Rydeberg

– Hon går och gömmer sig och skakar. Jag brukar ta ut henne några timmar innan de börjar skjuta raketer. Det är ljudet när de skjuter upp raketerna som är värst, säger Liza Davidsson Isaksson.Liza Davidsson Isaksson berättar att det inte bara är nyårsafton och raketerna vid tolvslaget som är problematiskt.– Sedan är det fyrverkerierna vid fem på eftermiddagen och många skjuter smällare flera dagar innan nyår säger hon.

Hunden Charlie är skotträdd.
Hunden Charlie är skotträdd.Foto: Amelia Rydeberg
Annons

Debbie Kuijvenhoven, veterinär på djurkliniken Små tassar, berättar att det exempelvis finns foder man kan ge för att göra hunden lugnare.

– Det innehåller ämne som gör att hunden lite lugnare och tryggare. Samma element finns även i tablettform. Jag brukar rekommendera att man börjar ge det två till tre veckor innan nyårsafton, säger Debbie Kuijvenhoven.

Det finns ett medel som går att ge på nyårsafton. Veterinär Debbie Kuijvenhoven visar doseringen.
Det finns ett medel som går att ge på nyårsafton. Veterinär Debbie Kuijvenhoven visar doseringen.Foto: Amelia Rydeberg

Hon betonar att det inte kommer att hjälpa specifikt på nyårsafton, men att de känner sig lite tryggare dagarna innan. Medicinen kan kombineras med ett halsband som avger lugnande dofter.

Det finns även ett medel som fungerar att ge hunden på nyårsafton och som placeras på insidan av kinden på hunden. Medlet kräver ett recept förutsätter det att ägaren tar med hunden på ett veterinärbesök i god tid innan nyårsafton, berättar Debbie Kuijvenhoven.

Hunden Charlie med matte Liza Davidsson Isaksson får hjälp av Debbie Kuijvenhoven.
Hunden Charlie med matte Liza Davidsson Isaksson får hjälp av Debbie Kuijvenhoven.Foto: Amelia Rydeberg

– Det finns alltid hundar som reagerar på olika sätt och då kan det vara bra att testa någon dag innan, så man har möjlighet att ta dem till veterinären. Sedan har inte alltid apoteken medicinerna hemma, så även om man har varit här och fått recept är det inte säker att man får sin medicin.Debbie Kuijvenhoven förklara att det inte har varit så många hundägare med skotträdda hundar som kontaktat dem i år.

Hunden Charlie med matte Liza Davidsson Isaksson får hjälp av Debbie Kuijvenhoven.
Hunden Charlie med matte Liza Davidsson Isaksson får hjälp av Debbie Kuijvenhoven.Foto: Amelia Rydeberg

– Det kan vara så att folk inte har tänkt på att nyår ligger runt hörnet. Förra året var det fler. Sedan tror jag att många tror att det räcker med att komma in för ett recept. Men det är väldigt bra att vara ute i god tid när det gäller fodertillskotten. Tidningen slutar med sitt nyårsfyrverkeri Fyrverkerier: Så här hanterar kommunerna frågan.

Vad kan man göra om man inte vill ge medicin?

– Det finns träningsvideor där man kan träna hunden på att höra ljud. Till viss del kan det fungera men en del hundar är bara rädda. Tipset är att ha ett ordentligt koppel när man går ut så de inte kan slita sig och att inte gå ut efter klockan fem när alla börjar smälla.

Amelia RydebergSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons