Annons
Nyheter

100 000 hektar fjällnära skog skyddas

Sveaskog och Naturvårdsverket har kommit överens om att 100 000 hektar fjällnaturskog nu ska skyddas långsiktigt. Det handlar om skog längs den svenska fjällkedjan från den finska gränsen ned till Dalarna.
Ekonomi • Publicerad 7 februari 2023
Nu ska skog längs fjällkedjan skyddas. Här skog invid Sälen i Dalarna. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Av de 100 000 hektaren är 48 000 produktiv skogsmark. Skogen som ska skyddas är uppdelad på 108 områden i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna. En del av dessa områden var frivilligt skyddade tidigare, men nu blir ett sammanhängande område skyddat.

"De blivande naturreservaten bidrar också till Sveriges internationella åtaganden för att skydda biologisk mångfald i skogen och ett ökat formellt skydd av skog och mark", skriver Björn Risinger, generaldirektör vid Naturvårdsverket i ett pressmeddelande

"Vi är stolta och glada att vi nu har en överenskommelse på plats för att bevara en stor del av dessa biologiskt mycket värdefulla skogar för kommande generationer. Ett långsiktigt skydd av fjällnaturskogarna skapar också goda möjligheter för renskötsel och för turism och friluftsliv" skriver Erik Brandsma, vd på Sveaskog.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons