Annons
Nyheter

14 försök – ännu ingen talman i USA

14:e omröstningen i det amerikanska representanthuset och ännu ett nederlag för republikanen Kevin McCarthy att bli husets talman.
USA • Publicerad 7 januari 2023
Republikanen Kevin McCarthy har inte lyckats övertyga tillräckligt många partikamrater.
Republikanen Kevin McCarthy har inte lyckats övertyga tillräckligt många partikamrater.Foto: Alex Brandon/AP/TT

McCarthy försökte under fredagskvällen lokal tid övertala tillräckligt många partikamrater och utlova eftergifter för att nå talmanspodiet. Men tydligen förgäves.

Bara en röst saknades efter den 14:e omröstningen.

Annons

Det amerikanska representanthuset röstar om att åter ajournerat det längsta talmansvalet på 164 år.

De hittills 14 omröstningarna visar på ett sargat parti där förre presidenten Donald Trumps anhängare skadskjutit Republikanerna inför en förvånad, förbryllad och smått road väljarkår.

Utbrytargruppen är för liten för att kunna välja en egen kandidat, men då republikanerna innehar en knapp majoritet i kammaren är de tillräckligt många för att stoppa McCarthy.

Republikanerna är sedan höstens mellanårsval i majoritet i representanthuset, som är den amerikanska kongressens underhus. En republikan ska således ersätta demokraten Nancy Pelosi på den viktiga talmansposten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons