Annons
Nyheter

150 patienter på Sös-akuten – larm om kaos

Vård • Publicerad 8 februari 2022
Södersjukhusets akutmottagning Stockholm. Arkivbild.
Södersjukhusets akutmottagning Stockholm. Arkivbild.Foto: Ali Lorestani / TT

Nästan 150 patienter var inne på Södersjukhusets akutavdelning i Stockholm natten mot tisdagen. Vissa hade väntat i tolv timmar, andra låg på golvet i avsaknad av britsar, rapporterar Aftonbladet.

– Det värsta scenariot är att någon inte klarar det, att patienten kraschar och dör, säger Clara Strömberg, överläkare på akutmottagningen samt fackordförande för Saco på Södersjukhuset, till tidningen.

Annons

Redan 2020 slog personalen larm om inflödet av patienter. Efter det har personer som söker hjälp för covidrelaterade symtom tillkommit, 40–50 per dygn. Läget befaras bli ännu värre när restriktionerna lättas på onsdag.

Andra sjukhus i Stockholm, som Nya Karolinska, har betydligt färre patienter. Södersjukhuset har samtidigt ett krav på sig att sänka kostnaderna under 2022 med 300 miljoner.

Anne Kierkegaard, chefsläkare på Sös, beklagar via mejl situationen och meddelar att kostnadsminskningarna ska genomföras när verksamheten tillåter det, enligt Aftonbladet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons