Annons
Nyheter

17-åring döms för mord på gym i Stockholm

En man i 55-årsåldern sköts i huvudet när han försökte rädda en annan mans liv. Nu döms en 17-årig pojke till sluten ungdomsvård för det uppmärksammade mordet på ett gym i centrala Stockholm.
Tre medåtalade frias helt.
Brott • Publicerad 10 mars 2023
En man i 55-årsåldern sköts till döds på ett gym i centrala Stockholm den 28 mars 2022. Arkivbild.
En man i 55-årsåldern sköts till döds på ett gym i centrala Stockholm den 28 mars 2022. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT

"Tingsrätten har vid en sammantagen bedömning kommit fram till att bevisningen i form av bland annat dna-träffar, signalementsuppgifter och jämförande bilder från övervakningsfilmer är av sådan styrka att det är ställt utom rimligt tvivel att 17-åringen, då 16 år, är gärningsmannen", skriver Stockholms tingsrätt i ett pressmeddelande.

Pojken döms, utöver mord, för grovt vapenbrott och allmänfarlig ödeläggelse. Detta sedan han en dryg vecka innan mordet kastat in en handgranat på en restaurang på Södermalm i Stockholm.

Annons

Påföljden bestäms till sluten ungdomsvård i två år och elva månader. Han ska även betala skadestånd på sammanlagt en halv miljon kronor. Det samlade straffvärdet för en vuxen person hade enligt tingsrätten uppgått till 18 års fängelse.

Ytterligare tre män, 19, 31 och 32 år gamla, stod åtalade för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord, men frias.

Sköts i huvudet

Mordet skedde på ett gym i centrala Stockholm den 28 mars förra året. En ensam gärningsman, maskerad och svartklädd, stormade in i lokalen med en höjd pistol.

Måltavlan var enligt polisen en man i 40-årsåldern med koppling till ett kriminellt mc-gäng. I stället sköts en man i 55-årsåldern i huvudet när han försökte gå emellan och stoppa skytten. Han fördes med ambulans till sjukhus där han senare avled.

Pojken stod åtalad för mordförsök på den förmodade måltavlan, men frias på den åtalspunkten.

Bevisningen mot 17-åringen bestod bland annat av dna i flyktbilen och på insidan av ett munskydd, där offrets dna påträffades på utsidan. Munskyddet påträffades i en lägenhet där mordvapnet liksom flera av pojkens tillhörigheter hittades.

Yrkade på fängelse

I lägenheten fanns även dna från den medåtalade 19-åringen, som enligt åklagaren var den som körde flyktbilen. Hans dna fanns även på en hylsa som hittades i gymmet.

Även den medåtalade 19-åringens dna fanns i lägenheten, samt på en hylsa som hittades i gymmet. Tingsrätten anser dock inte att bevisningen räcker för att döma mannen för brott.

Dna från de övriga två medåtalade fanns i flyktbilen, men inte heller i deras fall anser tingsrätten att bevisningen räcker till för en fällande dom. De döms för narkotikabrott till fängelse i ett år respektive tre månader.

Åklagare Daniel Suneson hade yrkat på åtta års fängelse för 17-åringen, trots att han var 16 år vid tiden för mordet. Detta då straffvärdet, enligt Suneson, var så pass högt att sluten ungdomsvård inte kan anses vara tillräckligt ingripande som påföljd.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons