Annons
Nyheter

20-åringen överklagar livstidsdom i Tovefallet

Den 20-åriga kvinna som dömdes till livstids fängelse för mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda överklagar nu till hovrätten.
Hon vill bli frikänd från samtliga åtalspunkter.
Brott • Publicerad 5 maj 2023
Två unga kvinnor dömdes till livstids fängelse i det uppmärksammade Tovefallet i Vetlanda. Nu överklagar en av dem till hovrätten. Arkivbild.
Två unga kvinnor dömdes till livstids fängelse i det uppmärksammade Tovefallet i Vetlanda. Nu överklagar en av dem till hovrätten. Arkivbild.Foto: Mikael Fritzon/TT

I överklagan yrkar försvararen Clea Sangborn att 20-åringen ska frikännas från mord, grovt gravfridsbrott samt det fall av skadegörelse som hon dömdes för.

Bland annat anför hon att det är märkligt att tingsrätten anser att hennes klient är trovärdig i vissa delar av sin berättelse, men inte andra.

Annons

"Tingsrätten har felaktigt valt ut de delar av (20-åringens) och (18-åringens) utsagor som passar in i det domslut som tingsrätten önskat komma fram till och i övrigt bedömt deras uppgifter som icke trovärdiga", skriver Sangborn i överklagan.

Dessutom ifrågasätter hon återigen dödsorsaken och rättsläkarens trovärdighet, något hon framförde redan under förhandlingen i tingsrätten.

Hon anser också att tingsrätten gjort fel bedömning vad gäller straffet.

”Det påstådda mordet i sig motsvarar inte fängelse på livstid”, skriver hon.

Clea Sangborn anser därtill att 20-åringen borde få ett lindrigare straff eftersom hon lämnat uppgifter som varit av väsentlig betydelse för utredningen av Toves dödsfall.

Ytterligare en kvinna, en 18-åring, dömdes till livstids fängelse för mordet på Tove i tingsrätten. Hon har ännu inte överklagat.

Fakta: Tovefallet

Lördag 15 oktober: 21-åriga Tove är på en restaurang i centrala Vetlanda och lämnar den vid midnatt.

Söndag 16 oktober: Vid 02-tiden på natten ringer hon sin pojkvän och vid 04 kopplas hennes telefon upp mot en mobilmast norr om Vetlanda. Grannar säger sig höra smällar från en av de nu misstänkta kvinnornas lägenhet.

Måndag 17 oktober: Två kvinnor, 18 och 20 år gamla, tas in till förhör och anhålls sedan misstänkta för människorov.

Torsdag 20 oktober: Misstankarna har stärkts mot kvinnorna, som häktas på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Fredag 21 oktober: Den regionala särskilda händelsen och den stora sökinsatsen efter Tove avslutas.

Onsdag 2 november: Polisen hittar Tove död i ett skogsområde sydost om Vetlanda. Tidigare samma dag har de misstänkta kvinnorna omhäktats.

Måndag 7 november: Brottsrubriceringen utökas till att även omfatta mord och gravfridsbrott. Senare plockas misstankarna om människorov bort.

Fredag 17 mars: Åtal väcks mot de två kvinnorna för mord och grovt gravfridsbrott.

Onsdag 19 april: Kvinnorna döms till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott. Den äldre döms även till skadegörelse för att hon försökt anlägga en brand vid Toves pappas hus.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons