Annons

20 nya dödsfall i Sverige

Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 13 april 2020
Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten vid Folkhälsomyndigheten intervjuas efter en tidigare pressträff.
Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten vid Folkhälsomyndigheten intervjuas efter en tidigare pressträff.Foto: Ali Lorestani/TT

Ytterligare 20 personer som smittats med covid-19 har avlidit i Sverige. Sammanlagt ligger nu dödssiffran på 919 personer.

Nästan 11 000 har bekräftats smittade – en ökning med runt 500 personer sedan i söndags.

Annons

De senaste dagarna har antalet döda i Sverige varit långt lägre än tidigare i april. Påskhelgens siffror ska dock tolkas med försiktighet.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det ofta eftersläpning i rapporteringen under helgerna, varför det är svårt att dra några tydliga slutsatser från siffror som presenteras då.

– Antal avlidna per dag är det en efterfördröjning på. Vi vet att de trillar in i efterhand, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten om måndagens siffror.

Antalet tillgängliga intensivvårdsplatser är nu 1 039, att jämföra med 526 innan omställningen inleddes.

– Det innebär så klart ett ansträngt läge för personalen, säger Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen.

Anna Hansson/TT

Fakta: Svårt att jämföra siffror mellan länder

Siffror över antalet smittade och döda i ett land ger en lägesbild av situationen i just det landet, men siffrorna från olika länder kan inte utan vidare jämföras med varandra.

Antalet konstaterade fall av smitta är kraftigt beroende av hur många tester ett land genomför, och kan säga mer om landets strategi för smittspårning än hur utbredd smittan är. Det innebär att antalet genomförda tester också kan påverka relationen mellan mängden bekräftat smittade och döda i ett land.

Hur många döda ett land har måste sättas i relation till dess befolkningsmängd. Men även jämförelser mellan antal döda per capita är vanskliga. Dels för att den siffran är beroende av var i utbrottet landet befinner sig. Dels för att vilka dödsfall som räknas, liksom möjligheten till exakt statistikföring, skiljer sig åt mellan länder.

I Sverige går det köra personnummer mot dödsregistret, vilket innebär att alla som avlidit i covid-19 fångas upp, medan exempelvis Italien saknar data på individnivå. Flera länder räknar också, till skillnad från Sverige, enbart personer som avlider på sjukhus och inte de som dör hemma eller på äldreboenden. Bägge faktorerna bidrar enligt Folkhälsomyndigheten till att Sveriges dödstal per capita ser relativt högt ut i en internationell jämförelse.

Bilden av hur hårt pandemin slagit på olika håll förväntas klarna i framtiden, då dödligheten i olika länder kommer att kunna jämföras med genomsnittliga värden från år då viruset inte härjat.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons