Nyheter

21 miljoner för dykningar vid Estonia

Hålen i Estonias skrov får nu genomslag i regeringens budget. 21 miljoner extra läggs på Statens haverikommission för att genomföra dykningar i år.
Politik • Publicerad 15 april 2021
Estonias skrov kommer att undersökas på nytt under året. Arkivbild på färjans bogvisir.
Estonias skrov kommer att undersökas på nytt under året. Arkivbild på färjans bogvisir.Foto: Jaakko Avikainen/AP/TT

De tidigare okända hålen i passagerarfärjans skrov upptäcktes när dokumentärfilmare gick ned med en dykrobot. Det ledde till krav om nya utredningar av Estoniakatastrofen som inträffade 1994.

Statens haverikommission (SHK) har tillsammans med haverimyndigheter i Estland och Finland inlett förberedande utredningar. Och lagen om gravfrid vid vraket har också ändrats av regeringen för att möjliggöra nya undersökningar.

I vårändringsbudgeten, som presenterades under torsdagen, framgår att regeringen nu lägger 21,5 miljoner kronor extra på de planerade dykningar vid vraket i år.

"Nya undervattensundersökningar under 2021 förväntas medföra ökade utgifter för myndigheten", skriver regeringen i budgeten som tagits fram med C och L.

Pengarna ska också gå till myndighetens externa kommunikation under den tiden.

SHK bedömer bland annat att man bör undersöka skrovet och särskilt de två tidigare okända hålen. Sjöbotten runt fartyget bör också dokumenteras, enligt myndigheten. Man kan även behöva ta prover av både materialet i skrovet och av sjöbotten för närmare analyser.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.