Annons
Nyheter

250 vittnen hörda om dödsskjutningen på Fields

Dansk polis har förhört 250 vittnen efter dödsskjutningarna i köpcentret Fields i Köpenhamn den 3 juli. Det framkom i en omhäktningsförhandling med den 22-åring som är misstänkt för att ha mördat tre personer och försökt mörda ytterligare sju.
Danmark • Publicerad 3 november 2022
Blomsterhav vid Metrostationen mittemot ingången till köpcentret Fields strax utanför Köpenhamn dagen efter skottdådet, som ledde till att tre personer miste livet. Arkivbild.
Blomsterhav vid Metrostationen mittemot ingången till köpcentret Fields strax utanför Köpenhamn dagen efter skottdådet, som ledde till att tre personer miste livet. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den misstänkte 22-åringen var beväpnad med ett gevär när han greps strax efter skjutningen och har hållits frihetsberövad sedan dess. På grund av sin psykiska ohälsa är han placerad på en psykiatrisk avdelning i stället för i häkte.

Dagens omhäktningsförhandling i Köpenhamns tingsrätt var första gången som allmänhet och journalister fått inblick i polisutredningen – tidigare förhandlingar i målet har hållits bakom stängda dörrar.

Planlagt dåd

Annons

I mannens hem har polisen hittat uppgifter som visar att dådet var planlagt, bland annat texter om hur man ska sikta på bålen och huvudet och hålla utkik efter människor som gömmer sig. Där beskrevs också hur man kan flytta möbler för att skydda sig själv och upprätta så kallade "kill-zones".

Inför skjutningen hade den misstänkte köpt den väst han bar när han greps.

Två 17-åringar dödades i skottlossningen, en pojke och en flicka, liksom en 47-årig man. Ytterligare sju personer träffades av skott, men överlevde.

Medger omständigheterna

22-åringen medger de faktiska omständigheterna, men nekar till ansvar för brott med hänvisning till sin psykiska ohälsa.

Hans försvarsadvokat Luise Høj hade hellre sett att även denna förhandling hade hållits bakom stängda dörrar för att undvika spridning av uppgifter om 22-åringens hälsotillstånd.

– Det är min klients sjukdom som talar. Hela målet kommer att handla om hans psykiska tillstånd i gärningsögonblicket, sade hon enligt DR.

Åtal väntas kring jul.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons