Nyheter

300 000 resenärer påverkas av tysk flygstrejk

Hundratusentals europeiska resenärer påverkas när det tyska fackförbundet Verdi i dag genomför en endagsstrejk som slår ut tusentals flygningar i och runt Tyskland.
Europa • Publicerad 17 februari 2023
Flygstrulet fortsätter. Bild från i onsdags, då många tyska flyg slogs ut av it-problem.
Flygstrulet fortsätter. Bild från i onsdags, då många tyska flyg slogs ut av it-problem.Foto: Arne Dedert/DPA/AP/TT

Enligt flygplatsorganisationen ADV drabbas upp emot 300 000 resenärer. På flygplatserna i Frankfurt, München, Stuttgart, Bremen, Hamburg och Dortmund står trafiken i princip stilla under dagen.

Strejken inleddes tidigt på fredagsmorgonen och avslutas först natten till lördag.

Under fredagen har fyra avgångar till Frankfurt från Arlanda ställts in och lika många ankomster, det samma gäller München. Från Landvetter är fyra avgångar till Frankfurt inställda och fyra ankomster, samt tre avgångar till München och tre ankomster.

Verdi kräver ett lönepåslag på 10,5 procent för sina medlemmar som bland annat omfattar flygplatspersonal. Arbetsgivarsidan har avvisat lönekravet, men inte kommit med något motbud.

Flygplatsstrejken innebär att det väntas bli extra trångt på långdistanstågen på kontinenten. Men en talesperson för de tyska järnvägarna säger att det inte behövs några extraturer, skriver tyska Bild.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.