Annons
Nyheter

340 000 höns måste avlivas efter salmonellalarm

Livsmedel • Publicerad 14 augusti 2023
Tusentals höns kommer att avlivas. Arkivbild.Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Omkring 340 000 höns ska avlivas sedan salmonellasmitta upptäckts i två stall hos äggproducenten CA Cedergren i Mönsterås, rapporterar Barometern-OT.

Producenten har haft återkommande problem med salmonellautbrott och den 10 augusti beslutade Jordbruksverket att samtliga höns i de två stallen skulle avlivas.

Annons

– Det har varit väldigt lugnt i fyra månader. Nu har bakterien dykt upp bland djuren igen, säger Örjan Johansson, veterinär och smittskyddshandläggare vid Jordbruksverket, till tidningen.

Enligt Maud Cedergren, delägare, går det nya utbrottet av salmonella att koppla till ett utbrott som inträffade kring årsskiftet.

– Vi har under hela den här tiden letat efter orsaken till smittan på anläggningen och nu har vi hittat den. Smittan fanns inte i packeriet som man först trodde utan i stallarna, säger Maud Cedergren, delägare.

Till följd av tidigare utbrott går ägg från anläggningen till produktindustrin, och inte till livsmedelsbutiker.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons