591 döda i covid-19 i Sverige
– Vi ligger i snitt på omkring 40 avlidna per dygn, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid dagens pressträff vid Folkhälsomyndigheten.
På pressträffen får Tegnell en fråga om utvecklingen i Norge som rapporterar färre dödsfall än Sverige.
– Det finns två skäl till Norges lägre dödstal. Man har smittan framför allt hos yngre personer än vad vi har i Sverige. Det andra är, av skäl som vi inte riktigt vet, så har man mycket mindre spridning på äldreboenden i Norge än vad vi har i Sverige, säger han.
Sverige har nu en dialog med Norge för att ta reda på vilka faktorer som gör att de norska äldreboendena är mindre drabbade.
På pressträffen får Tegnell också en fråga om när resultaten av de slumpvisa covid-19 tester som genomförts kan vara klara.
– Jag hade hoppats att vi skulle ha dem i dag men räknar med att vi ska ha dem innan påsken.
Tegnell passade också på att ta upp hur människor synts bete sig på uteserveringar.
– Verksamheten har ett stort ansvar för att det inte blir för stor trängsel. Reglerna gäller även uteserveringar vilket inte alla verkar ha uppfattat. Det finns också ett individansvar att inte skapa trängsel och hålla avstånd till sina medgäster.
Enligt Svenska intensivvårdsregistret är det för närvarande cirka 440 coronasmittade personer som får intensivvård.
Antalet rapporterade disponibla IVA-platser i landet var i går eftermiddag 937 stycken, berättar Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen.
– Det motsvarar en 80-procentig kapacitetsökning på disponibla IVA-platser i landet. I nuläget är ungefär 20 procent av dem icke-belagda. 55 procent av IVA platserna nyttjas för att vårda andra kritiskt sjuka patienter som inte har covid-19, säger Alexandersson.
Arbetsmiljöverket har fått i uppdrag av regeringen att ta fram metoder för att snabbt godkänna skyddsutrustning utan CE-märkning.
Anna Varg, chefsjurist på Arbetsmiljöverket, säger att skyddsutrusningen som inte är CE-märkt kan få tillstånd att säljas under vissa omständigheter.
– Den måste leva upp till de väsentliga säkerhetskraven och får bara säljas till en behörig svensk myndighet.
Behöriga myndigheter är till exempel Socialstyrelsen, regioner och kommuner. Utrustning får bara överlåtas till prioriterade verksamheter som exempelvis vården, räddningstjänst och polisen.
– Det är bara de verksamheterna får använda icke CE-märkt utrustning och bara under den tid som den här krisen pågår, säger Varg.
Maria Bergstrand, enhetschef för operativ ledning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), rekommenderar dem som behöver vägledning för att orientera sig i det läge som råder på grund av coronakrisen att använda sig av krisinformation.se som har samlat hemsidor som kan ge hjälp och vägledning.
Hon gav också råd när det gäller hur man ska hantera begravningar.
– Försök att hålla begravningen skyndsamt för en mindre krets, och håll en större minnesceremoni vid ett senare tillfälle, säger Bergstrand.