Annons
Nyheter

95-åriga drottningen inlagd på sjukhus en natt

Storbritanniens drottning Elizabeth II har tillbringat en natt på sjukhus. Men det ville hovet i London först inte berätta.
Storbritannien • Publicerad 22 oktober 2021
Storbritanniens drottning Elizabeth är tillbaka på Windsor Castle efter en natt på sjukhus. Bilden är tagen vid ett evenemang i Windsor i måndags.
Storbritanniens drottning Elizabeth är tillbaka på Windsor Castle efter en natt på sjukhus. Bilden är tagen vid ett evenemang i Windsor i måndags.Foto: Alastair Grant/AP/TT

Det började med att Buckingham Palace i den brittiska huvudstaden i onsdags morse meddelade att den 95-åriga regenten ställt in en resa till Nordirland. Hon vilar hemma, på uppmaning av läkare, hette det.

Men dagen efter avslöjade tabloidtidningen The Sun att hon i själva verket tillbringat natten på det exklusiva sjukhuset King Edward VII inne i London.

Annons

Kungahuset tvingades då gå ut med de nya uppgifterna. "Efter att ha rekommenderats att vila några dagar, besökte drottningen sjukhuset på onsdagseftermiddagen för några preliminära undersökningar, och återvände till Windsor Castle vid lunchtid i dag (torsdag), och förblir vid gott mod", hette det i en kommuniké enligt brittiska medier.

Närmare vad som felas henne framgår inte. Enligt nyhetsbyrån PA stannade hon på sjukhuset mest för att det kändes opraktiskt att sent på kvällen åka ut till Windsor, cirka fem mil väster om huvudstaden, där drottningen normalt bor.

Händelsen har fått de brittiska hovkommentatorerna att debattera avvägningen mellan de kungligas privatliv och allmänhetens förväntningar på korrekt information.

– Vi får hoppas att vi kan lita på vad slottet berättar för oss, säger Nicholas Witchell, långvarig hovkorrespondent vid BBC.

Han betonar att "det är svårt att avläsa" hur det egentligen är ställt med den gamla monarken.

Drottningen har vårdats på privatsjukhuset tidigare, bland annat lades hon in en natt 2013 efter att ha drabbats av en maginfektion. Även hennes framlidne make prins Philip vårdades på King Edward VII, som också har en mindre filial i Windsor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons