Annons
Nyheter

A-kassornas motståndskraft ska utredas

Politik • Publicerad 1 juni 2023
Regeringen har tillsatt en utredning. Arkivbild.
Regeringen har tillsatt en utredning. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen har tillsatt en utredning som ska undersöka a-kassornas motståndskraft vid störningar, kris eller krig. Uppdraget kommer efter den cyberattack som drabbade a-kassorna i vintras, och som i slutändan gjorde att utbetalningar försenades.

”Cyberattackerna i december visar att systemet är sårbart. Vi behöver motståndskraftiga system som fungerar även i kris eller i värsta fall krig. Regeringen har därför tillsatt en utredning för att säkra robustheten i arbetslöshetsförsäkringen och se över a-kassornas roll i totalförsvaret", skriver Johan Pehrson (L), arbetsmarknads- och integrationsminister, i ett mejl till TT.

Annons

En särskild utredare ska nu se över regelverket för bland annat arbetslöshetsförsäkringens arbete med krisberedskap, samt föreslå förbättringar.

Uppdraget ska redovisas senast den 30 juni 2024.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons