Annons
Nyheter

Abes mördare planerade för annat mord

41-årige Tetsuya Yamagami sköt ihjäl Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe – men planerade ursprungligen för ett helt annat mord.
Han hade tänkt mörda en högt uppsatt religiös ledare, men fick planera om med anledning av pandemin.
Japan • Publicerad 14 juli 2022
Tetsuya Yamagami vid en polisstation i Nara i söndags. Arkivbild.
Tetsuya Yamagami vid en polisstation i Nara i söndags. Arkivbild.Foto: Nobuki Ito/Kyodo via AP/TT
Japans premiärminister Fumio Kishida vid en presskonferens på torsdagen.
Japans premiärminister Fumio Kishida vid en presskonferens på torsdagen.Foto: Zhang Xiaoyu/poolfoto via AP/TT

Yamagami har i förhör berättat att han i utgångsläget hade tänkt mörda sydkoreanskan Hak Ja Han Moon, änka till Sun Myung Moon som grundade den nyreligiösa så kallade Moonrörelsen (formellt Enighetskyrkan eller Familjefederationen för världsfred och enighet).

Men hon gjorde inga nya besök i Japan när landet införde strikta covidrestriktioner – och han kunde inte heller resa till Sydkorea, berättar källor nära utredningen för nyhetsbyrån Kyodo.

Pengadonation

Annons

Det har sedan tidigare framkommit att 41-åringens motiv till mordet på Abe var att han hade fått för sig att denne hade kopplingar till Moonrörelsen. Han har berättat att hans familj hade hamnat i en svår ekonomisk sits sedan hans mamma donerat en stor summa pengar till den religiösa rörelsen.

Shinzo Abe var inte medlem av Moonrörelsen, men Yamagami uppges ha haft uppfattningen att Abes farfar, den tidigare premiärministern Nobusuke Kishi, var den som gav Moonrörelsen tillåtelse att verka i Japan. Därtill hade han hittat ett filmklipp med en hälsning från Abe som spelades upp på ett arrangemang med koppling till rörelsen, enligt uppgifterna i japanska medier.

Kritiserar polisen

Mördaren tycks ha gjort upp sina planer i uppemot ett års tid. Han tillverkade mordvapnet och eget krut med hjälp av instruktionsfilmer på nätet, uppger poliskällor för NHK.

Abe var 67 år gammal när han sköts på en gata i staden Nara i fredags förra veckan.

Japans premiärminister Fumio Kishida kritiserar polisen för att inte ha upprätthållit en tillräcklig säkerhet kring Abe i samband med talet. Mördaren kunde långsamt ta sig fram till honom medan han stod och höll ett tal, varpå han sköt honom på ganska nära håll.

En statsbegravning kommer att hållas för Shinzo Abe till hösten, meddelar Kishida vidare. En sådan har inte hållits i landet sedan 1967, då för Shigeru Yoshida som var Japans premiärminister i två omgångar efter andra världskriget.

Fakta: Moonrörelsen

Moonrörelsen eller Moonsekten, även Enighetskyrkan eller Familjefederationen för världsfred och enighet, grundades 1954 i Sydkorea av Sun Myung Moon.

Den kom till Sverige 1969 och uppges här ha ett 100-tal medlemmar.

Rörelsen är omtalad för sina massbröllop där paren väljs av pastorn, inte sällan kort före vigseln. Den har anklagats för en omfattande hjärntvätt av sina medlemmar. Det sades inte rakt ut, men många medlemmar ansåg att Moon var den nya Messias.

Rörelsen utvecklades senare till ett affärsimperium och den har grundat och köpt mediebolag världen över. År 2000 köpte den United Press International, som länge hade varit en av världens största nyhetsbyråer. Den grundade också tidningen The Washington Times och driver dagstidningar i Japan, Sydkorea och Sydamerika.

Hyung Jin Moon är Sun Myung Moons yngste son, och utsågs till sin faders efterträdare som ledare för Familjefederationen för världsfred och enighet 2009.

Efter faderns död 2012 lämnade Hyung Jin Moon sin position och startade en avknoppning i Pennsylvania, USA, tillsammans med sin hustru Yeon Ah Lee Moon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons