Annons
Nyheter

Abetong anställer ytterligare 20

Abetong behöver anställa ytterligare cirka tjugo personer till i fabrikerna utanför Vislanda i vår. Så sent som innan jul fick 16 personer fast anställning. Och företaget gör som i höstas, låter de blivande anställda gå den arbetsplatsförlagda utbildningen i samarbete med Lernia och arbetsförmedlingen.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2006

Abetong har medvind i ryggen just nu. Smålandsposten kunde i höstas berätta att företaget sökte ny personal eftersom efterfrågan är stor på de prefabricerade betongprodukter som Abetong tillverkar.

Av de som deltog i utbildningen i höstas anställdes 16, av dem två kvinnor. Nu är det alltså dags igen. Företaget söker nu ett tjugotal personer till för eventuell fast anställning.

Annons

- Det har varit lyckosamt så vi gör om det. Vi behöver nyanställa 10-15 på S-fabriken och 5-10 på huvudfabriken. Vecka 12 räknar vi med att starta utbildningen. Tidigare har vi haft väldigt kort framförhållning, men nu ser vi hur det ser ut fram till semestern, det är stor skillnad. Målsättningen är att de som utbildas under våren också ska få fasta anställningar, säger Bengt-Eric Hartonen, fabrikschef på S-fabriken utanför Vislanda.

Anledningen till ännu fler nyanställningar är att försäljningen har ökat rejält.

- Det handlar bland annat om försäljning av väggar, pelare och balkar som görs här och sedan sätts ihop på plats till byggnader. Nya varuhus till exempel, förklarar Bengt-Eric Hartonen.

Teori och praktik

Eftersom det är svårt att hitta kvalificerad personal löste Abetong problemet i höstas genom att låta de som var intresserade gå en sex, sju veckor lång kurs. Teori varvades med praktik på fabriken.

Utbildningen har tagits fram av företaget tillsammans med Lernia och arbetsförmedlingen. Därefter har man de specialkunskaper som krävs och provanställningen kan börja.

- Genom Lernia har vi låtit 10-12 personer av våra anställda gå en handledarutbildning för att kunna instruera de nyanställda. Vi vill ju snabbt ha in de nya i produktionen. Det har fungerat bra, säger Bengt-Eric Hartonen.

Just nu finns cirka 107 anställda vid S-fabriken, och 60-70 på huvudfabriken. De flesta är män, men för att locka fler kvinnor ska företaget ändra ergonomi och arbetsplatsupplägg så att det passar alla.

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons