Annons
Nyheter

AD: Rätt att varna SD-kritisk lärare

Arbete • Publicerad 2 juni 2023
Arbetsgivaren hade rätt som gav en lärare en skriftlig varning efter att han hade uttalat kritik mot SD-väljare, anser Arbetsdomstolen. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Personer som anser att alla människor har lika värde röstar förmodligen inte på SD. Det ansåg en lärare och nämnde det i sin undervisning. Men det strider mot att skolan ska vara objektiv och inte värdera partipolitik, menade arbetsgivaren, rapporterar tidningen Arbetsvärlden.

Nu har Arbetsdomstolen prövat om fallet var ett brott mot kollektivavtalet, vilket läraren och hans fackförbund hävdat. Domstolen gav arbetsgivaren rätt.

Att peka ut ett politiskt parti och påstå att deras väljare anser att alla människor inte är lika mycket värda, uppfyller enligt AD inte kravet på saklighet och allsidighet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons