Annons
Nyheter

Afrikanska unionen fördömer våg av kupper

Afrikanska unionen (AU) fördömer den våg av statskupper som svept över kontinenten det senaste dryga året. Sedan slutet av 2020 har fyra kupper eller kuppförsök drabbat kontinenten.
Afrika unionen • Publicerad 6 februari 2022
De afrikanska regeringscheferna under ett fototillfälle vid det årliga toppmötet, som denna gång hölls i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.
De afrikanska regeringscheferna under ett fototillfälle vid det årliga toppmötet, som denna gång hölls i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.Foto: AP/TT

– Varje enskild afrikansk ledare i denna församling har förbehållslöst fördömt . . . vågen av icke-konstitutionella regeringsskiften, säger Bankole Adeoye, kommissionär för AU:s freds-och säkerhetsråd, på en presskonferens i Etiopiens huvudstad Addis Abeba på söndagen.

Etiopien var värd för det två dagar långa toppmötet med stats- och regeringschefer från AU:s medlemsländer.

Annons

Men AU har tillfälligt stängt av fyra medlemsstater till följd av militärkupper.

Den senaste kuppen i raden inträffade i Burkina Faso, där president Roch Marc Christian Kaboré tvingades bort av beväpnade soldater i januari.

– Gör er research: Aldrig tidigare i den Afrikanska unionens historia har vi varit med om att fyra länder stängts av under ett och samma år, sade Adeoye.

Kuppvågen inleddes 2020 då militär tog makten i Mali, följt av en statskupp i Guinea följande år och därefter störtades alltså regeringen i Burkina Faso tidigare i år. Däremot misslyckades ett kuppförsök i Guinea-Bissau, även det skedde i januari.

Trots fördömandet och avstängningarna har AU kritiserats för inkonsekvens efter valet att inte suspendera Tchad, där ett militärråd tog över när president Idriss Déby dog i strid i april i fjol.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons