Annons
Nyheter

AI-märkning – nytt krav i EU

En särskild märkning bör införas för AI-skapat material, anser EU-kommissionen i nya förslag.
– Jag ser ingen anledning till yttrandefrihet för maskiner, säger öppenhetskommissionären Vera Jourová i Bryssel.
EU • Publicerad 5 juni 2023
EU:s värderings- och öppenhetskommissionär Vera Jourová. Arkivfoto.
EU:s värderings- och öppenhetskommissionär Vera Jourová. Arkivfoto.Foto: John Thys/AP/TT

Jourová och kollegan Thierry Breton träffar under måndagen företrädare för de stora nätjättarna och andra plattformar som undertecknat EU:s arbetsplan mot desinformation. Samtidigt framförs önskemål om nya insatser från företagen – inte minst när det gäller användandet av artificiell intelligens (AI).

– Undertecknare som erbjuder tjänster där det finns möjlighet att skilja ut AI-genererad desinformation borde få teknik på plats som känner av sådant material, och tydligt markerar det för användarna, säger Jourová på en pressträff i Bryssel.

Frivilligt

Annons

Åtgärderna är till en början tänkta att vara frivilliga, som en del i den uppförandekod som företagen skrivit under. Men planer finns också på att föra in märkningen i de slutförhandlingar som snart ska inledas med EU:s medlemsländer och EU-parlamentet om nya gemensamma AI-regler, uppger en tjänsteman för nyhetssajten Politico Europe.

På sin pressträff är Vera Jourová tydligt kritisk mot framför allt Ryssland och rysk desinformation kring kriget i Ukraina.

– Vad Ryssland vill är att underminera vårt stöd och våra medborgares stöd för Ukraina och minska vårt förtroende för demokratiska processer. Länder i centrala och östra Europa är under ständig attack, säger kommissionären.

Strid med Twitter

Jourová beklagar samtidigt beslutet från Twitter att hoppa av samarbetet med EU kring den frivilliga uppförandekoden.

– Vi anser att det är ett misstag från Twitters sida. Twitter har valt konfrontation. Jag vet att koden är frivillig, men genom att lämna den har Twitter dragit uppmärksamheten till sig och sitt agerande. Så hur de uppfyller EU:s digitala regler kommer att granskas noga, varnar Jourová – som dock inte vill garantera några straff på förhand.

– Naturligtvis vore det sexigt om jag skulle säga att vi i september kommer att bötfälla Twitter med sex procent av deras globala omsättning, men det kommer jag inte. Jag kan inte förutspå någonting, säger kommissionären i Bryssel.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons