GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

AI ska bedöma åldern på Instagrams "vuxna"

Teknik • Publicerad 23 juni 2022
Instagram och flera andra sociala medier-appar på en mobiltelefon. Arkivbild.
Instagram och flera andra sociala medier-appar på en mobiltelefon. Arkivbild.Foto: Lise Åserud/AP/TT

Sociala medier-jätten Instagram ska med hjälp av artificiell intelligens (AI) bedöma om användare som ändrar sin ålder från under till över 18 år verkligen är så gamla som de säger sig vara, meddelar ägarbolaget Meta.

Under en testperiod måste användare i USA som ändrar sin ålder också spela in en video med selfiekameran på mobilen där de presenterar sig. Den skickas sedan vidare till det brittiska företaget Yoti, vars AI ska bedöma om åldern stämmer.

AI:n uppges kunna bedöma åldern på tonåringar med en felmarginal på ungefär 1,5 år. Samtidigt visar företagets egen data att tekniken fungerar sämre på kvinnor och människor med mörkare hudfärg.

Meta och Instagram har fått kritik i flera länder för att ha misslyckats med att skydda barn från vuxet och skadligt innehåll. I fjol avslöjade en visselblåsare att Meta genom interna rapporter känt till, men inte offentligt avslöjat, att Instagram haft en skadlig påverkan på unga flickor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.