Annons

Åkesson: S har avsiktligt förstört landet

SD-ledaren Jimmie Åkesson anklagar statsminister Magdalena Andersson för att avsiktligt ha förstört Sverige.
Politik • Publicerad 6 juli 2022
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) talar under Almedalsveckan.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) talar under Almedalsveckan.Foto: Henrik Montgomery/TT

Han målade i sitt Almedalstal upp en mycket dyster bild av tillståndet i Sverige med klanstyren, utländska stöldligor, "svenskfientliga rasistiska dåd", blodiga strider mellan kriminella gäng och "muslimska kravaller" på gatorna.

– Det som jag och mina partivänner så länge varnat för, i princip allt det vi har varit oroliga för och dessutom blev kallade fula ord för ja, det blev verklighet. I många fall blev det rent av ännu värre, säger Åkesson.

"Andersson älskar inte Sverige"

Annons

Skulden för denna utveckling lägger Åkesson helt och hållet på Socialdemokraterna.

– Häromdagen hörde vi Magdalena Andersson säga att hon "älskar Sverige". Socialdemokraterna och Magdalena Andersson älskar inte Sverige. Det borde stå utom allt rimligt tvivel efter de senaste åtta årens brutala hantering av vårt land.

– Socialdemokraterna älskar i första hand sig själva. Socialdemokraterna älskar makten, säger Åkesson.

TT: Anser du att Magdalena Andersson avsiktligt förstört landet?

– Ja, det är klart. Jag vet inte annars hur man ska tolka det. Det är ju inte så att ingen har påtalat för henne att vi varit på väg i den här riktningen under alla de här åren. Det är hon som varit ytterst ansvarig för budgetprioriteringarna, säger Åkesson vid en pressträff efter talet.

TT: Vad skulle syftet vara hos ett parti att avsiktligt förstöra ett land?

– Syftet får man fråga dem om, men det är uppenbart att man gjort det här med berått mod, säger han.

Hundra stenar

Han kritiserade även regeringen för att inte vända på rätt stenar. Med sig hade han hundra stenar som bör vändas på, hundra politiska förslag för att få ordning på sakernas tillstånd.

Han nöjde sig dock med att räkna upp fem av dem: en noggrann genomförd folkräkning, fängelseplatser utomlands, slopad mängdrabatt vid flera brott, avskaffad sekretess mellan myndigheter och betald polisutbildning.

– Vill vi återupprätta de värden som en gång i tiden fungerade som själva grunden för vårt samhällsbygge? Vill vi se till att alla de som gör sin plikt också ges möjlighet att hävda sin rätt? Vill vi ha tillbaka det här, då krävs en omstart. Då krävs ett maktskifte.

Annons

– En förutsättning för det är att vi får bort de politiker som styrt Sverige under alldeles för lång tid. De som orsakat alla dessa problem. De klarar helt enkelt inte jobbet, säger Jimmie Åkesson.

"Ren posering"

På en presskonferens efter talet anklagade Åkesson regeringen för att bluffa när det gäller dess vilja att bekämpa brottsligheten.

– Vi tänker inte tillåta att svenska folket blir lurade att regeringen gör det som krävs för att bekämpa brottsligheten, säger Åkesson.

– Det finns ingen genuin krisinsikt. Det är ren och skär politisk posering.

Med sig till presskonferensen hade han statsminister Magdalena Anderssons "ovända stenar" och en lista med hundra åtgärder som regeringen inte infört.

SD:s rättspolitiske talesperson Tobias Andersson nämner bland annat att stänga moskéer som verkar segregerande och att hitta och utvisa samtliga illegala invandrare.

– Vi skäms inte för att tänja på rättspolitikens gränser, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons