Annons

Kriget får SD byta kurs om Nato och flyktingar

Sverigedemokraternas tidigare nej till Nato kan nu snabbt bli ja och talet om att Sverige är fullt gäller inte längre. Det finns plats för tiotusentals flyktingar.
Kriget i Ukraina tvingar fram snabbskiften i SD:s säkerhets- och flyktingpolitik.
Politik • Publicerad 12 mars 2022
SD-ledaren Jimmie Åkesson utesluter inte ett snabbt ja från SD till Natomedlemskap om läget kräver det.
SD-ledaren Jimmie Åkesson utesluter inte ett snabbt ja från SD till Natomedlemskap om läget kräver det.Foto: Fredrik Persson/TT

Rysslands invasion och krig i Ukraina ställer länders och partiers tidigare ställningstaganden på ända, även SD:s.

Partiets tidigare nej till Natomedlemskap och stopp för i princip all invandring anses inte klara mötet med verkligheten.

Annons

Partiledaren Jimmie Åkesson utesluter inte ett snabbt ja till ett svenskt Natomedlemskap om säkerhetsläget kräver det, eller om Finland skulle ansöka hos försvarsalliansen. Åkesson och partiledningen fick valkonferensens stöd för det.

Dörren öppen

– Om Finland plötsligt bestämmer sig för att gå vidare i sin process, då måste vi ha dörren öppen, annars riskerar Sverige att hamna i en oerhört farlig situation, sade Åkesson i sitt tal till konferensen.

En expertutredning behöver starta omgående, framhöll han, för att få underlag för ett eventuellt snabbt beslut.

– Och jag vill vara särskilt tydlig med en sak. Ett snabbt beslut där Sverigedemokraterna ställer sig bakom medlemskap i Nato kan inte uteslutas.

Talet hölls bara ett dygn efter det att partiets verkställande utskott föreslagit att SD ska ändra linje om Nato och öppna för en anslutning. Några ombud protesterade mot det snabba linjeskiftet och föreslog att konferensen skulle skjuta debatt och beslut till ett senare datum.

Är färskvara

Men partisekreteraren Richard Jomshof invände direkt:

– Politik är en färskvara, sade Jomshof.

Han tillade att ingen kunde förutse Rysslands invasion av Ukraina och att det leder till att tidigare ställningstaganden om nej till Nato snabbt måste omprövas.

Valkonferensen ställde sig också bakom ett i hast framtaget uttalande om flyktingar från Ukraina, de som SD ser som riktiga flyktingar jämfört med andra asylsökande, och hur de ska tas emot.

Nyligen sade SD och övriga riksdagspartierna ja till att EU aktiverar det så kallade massflyktsdirektivet, på grund av kriget i Ukraina. Det gör att medborgare därifrån kan få skydd i vilket EU-land som helst i upp till tre år.

Annons

Omkring 2,5 miljoner har flytt, de absolut flesta till grannländer som Polen, Slovakien, Rumänien och Ungern. Men många åker vidare, en del till Sverige.

Enligt Migrationsverket kommer det nu 4 000 från Ukraina per dygn och verkets huvudscenario räknar med att 76 000 ska komma före den 1 juli år.

Svälja många

Verkets högstascenario ligger dock på 212 000 personer.

– Det är oerhört många människor. Jag hoppas att vi inte hamnar där, säger Jimmie Åkesson till TT.

I uttalandet om Ukrainaflyktingar föreslår partiledningen att "Sverige bör bereda plats åt så många kvinnor och barn som vi har kapacitet för".

TT: Är Migrationsverkets huvudscenario på 76 000 rimligt?

– Det är väldigt många människor, men så länge det handlar om tillfälligt skydd så, det kanske vi kan svälja.

SD-ledningen ser de som flyr från Ukraina som "särskilt skyddsvärda i förhållande till andra migrantgrupper". Partiet vill se ett stopp för all annan asylinvandring, stopp för kvotflyktingar från andra länder än Ukraina och gränskontroller för att kunna avvisa asylsökande från andra delar av världen vid gränsen.

SD anser också att andra länder ska ta en större andel än Sverige och att EU ska "stå för notan".

– Vi kommer att kräva att EU tar ett avsevärt ekonomiskt ansvar för de flyktingar som kommer, oavsett om det gäller Polen, Sverige eller något annat EU-land, sade Åkesson i sitt tal.

Fakta: SD:s Natouttalande

SD:s valkonferens ställer sig bakom

att det snarast bör tillsättas en kvalificerad expertutredning för att utreda vilka konsekvenser, med fördelar respektive nackdelar, ett eventuellt svenskt Natomedlemskap skulle innebära och

att Sverigedemokraterna bör ställa sig bakom en svensk Natoanslutning om man exempelvis utifrån en ytterligare försämrad situation, eller i händelse av att Finland beslutar ansöka om medlemskap, bedömer att det vore nödvändigt för att trygga Sveriges territoriella integritet och säkerhet.

Källa: SD

Fakta: SD:s Natouttalande

att Sverige efter förmåga och kapacitet bör göra stora solidariska ansträngningar för att hjälpa och se till att tillfälligt skydd erbjuds ukrainska medborgare,

att Sverige behöver möjlighet att kontrollera och i ett ansträngt läge reglera mottagandet av flyktingar från Ukraina och

att åtgärder omgående behöver vidtas för att stoppa asylrelaterat mottagande från länder utanför Europa, utvisa kriminella utländska medborgare samt öka det frivilliga återvändandet.

Källa: SD

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons