Annons
Nyheter

Åklagaren: Åtal kan väckas för Palmemordet

Åtal för mordet på Olof Palme kan komma att väckas före sommaren – eller också läggs mordutredningen ned. Det uppger åklagaren Krister Petersson för SVT:s "Veckans brott".
Brott (TT) • Publicerad 18 februari 2020
För 34 år sedan sköts statsminister Olof Palme till döds på Sveavägen i Stockholm. Bilden är från 1984.
För 34 år sedan sköts statsminister Olof Palme till döds på Sveavägen i Stockholm. Bilden är från 1984.Foto: Tobbe Gustavsson/TT

– Jag är positiv till att kunna presentera vad som hänt kring mordet och vem som är ansvarig för det, säger Krister Petersson till tv-programmet.

Enligt åklagaren har han kommit närmare en lösning. Han säger att han hoppas kunna berätta vem som genomförde mordet 1986 på landets dåvarande statsminister.

Annons

– Jag har varit positiv hela tiden sedan jag tog över utredningen 2017, säger Krister Petersson.

Fri tolkning

På frågan om det lutar åt att det kommer väckas åtal mot en misstänkt gärningsman säger han att han inte vill svara på det, men att "tolkningen är fri".

– Det kan ju vara så att vi har kommit så långt som man kan begära av oss, och ytterligare utredning kommer inte att ge något. Det är ju en möjlighet, men jag vill inte föregripa vad vi kommer att presentera under det här första halvåret, säger Petersson till Veckans brott.

Olof Palmes son, Mårten Palme, säger till TT att uppgifterna är glädjande nyheter, men att han inte kan säga mer än så eftersom han inte är insatt i utredningen och inte känner till vilken typ av nya uppgifter det rör sig om.

Enligt Petersson väcks åtal inom fem månader – eller så läggs mordutredningen ner.

– Det tolkar jag som att de vet vem gärningsperson är, men att personen kanske är avliden, säger han.

Sveriges största utredning

Statsminister Olof Palme sköts till döds för 34 år sedan, den 28 februari 1986 på Sveavägen i Stockholm. Olof Palme och hans fru Lisbeth hade varit på bio och gick till fots längs Sveavägen. I korsningen mot Tunnelgatan kom en man upp bakom paret och avlossade två skott. Det ena dödade Olof Palme och det andra skadade Lisbeth Palme. Flera vittnen såg en ensam man springa in på Tunnelgatan efter dådet.

Mordet skakade Sverige och omvärlden och utredningen har varit den särklass största i Sverige. Om förundersökningen läggs ned, läggs också Palmegruppen ned. I dag består gruppen som arbetar med utredningen av fyra poliser samt chefsåklagare Krister Petersson. Peterson har arbetat med utredningen sedan februari 2017.

Åtal för Palmemordet kan komma att väckas före sommaren. Arkivbild.
Åtal för Palmemordet kan komma att väckas före sommaren. Arkivbild.Foto: Nora Lorek / TT

Fakta: Misstänkta i mordutredningen

33-åringen: Var den första att anhållas som misstänkt efter flera tips om att mannen ska ha uttryckt hatiska kommentarer om Palme. Mördades i USA 1993.

Christer Pettersson: Hörs av polis redan 1986, men anhålls som misstänkt först 1988. Året därpå pekar Lisbet Palme ut Pettersson, och han döms i Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för mordet men frias i november av Svea hovrätt. Avled 2004.

PKK-spåret: 20 kurder, däribland tolv PKK-anhängare, tas till förhör 1987. Detta mot bakgrund av att organisationen, av regeringen förklarad som en terrororganisation, troddes kunna ha haft både motiv och förmåga att slå mot svenska intressen.

Sydafrikaspåret: Hamnar i fokus 1996. Går ut på att det var den sydafrikanska underrättelsetjänsten som låg bakom mordet på statsministern, enligt teorin på grund av Palmes kamp mot landets dåvarande apartheidregim.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons