Annons
Nyheter

Batljan tillbaka – men misstankarna kvarstår

Fastighetskungen Ilija Batljan släpptes på fri fot under onsdagen, efter att ha anhållits dagen innan.
Enligt Dagens industri har flera anmälningar om insiderbrott gjorts i samband med SBB:s bud på Hemfosa i fjol.
Ekonomi • Publicerad 7 maj 2020
Ilija Batljan. Arkivbild.
Ilija Batljan. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Under onsdagseftermiddagen kom beskedet att fastighetskungen Ilija Batljan, som anhölls i tisdags, släppts på fri fot.

"Det enda jag kan bekräfta är att Ilija Batljan varit anhållen i aktuell förundersökning och att misstankarna kvarstår. Förundersökningen fortgår, i övrigt kan jag på grund av sekretess inte ge några ytterligare svar", skriver Thomas Langrot, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, i en kommentar till TT på torsdagsmorgonen.

"Ilija jobbar på"

Annons

Misstankarna mot Batljan, som grundade Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, rör brott mot marknadsmissbrukslagen, vilket bland annat kan handla om insiderbrott. Exakt vad anklagelserna gäller kan varken Batljan eller hans advokat Filip Rydin inte svara på:

– Åklagaren har belagt både mig och min klient med så kallat yppandeförbud. Det är också vanskligt att som försvarare att uttala sig i så tidigt läge av en utredning, säger Rydin.

Huvudpersonen själv hälsar följande via SBB:s IR-chef Adrian Westman:

"Ilija har yppandeförbud och ger därför inga kommentarer. Han låter hälsa att han förnekar alla anklagelser, är på jobbet och jobbar på. Han fokuserar på bolaget och inget annat."

Köp av stora aktieposter

Det var i mitten av november i fjol som SBB offentliggjorde ett bud på fastighetsbolaget Hemfosa. Det motsvarade en premie på 23 procent mot tidigare stängningskurs och fick Hemfosas aktie att rusa 13 procent dagen efter nyheten. Enligt Dagens industri resulterade denna affär i en anmälning hos Ekobrottsmyndigheten som stämplades med brottskoden för grovt insiderbrott. En förundersökning inleddes kort därefter, enligt DI.

Enligt tidningens uppgifter gällde vissa av anmälningarna personer i Ilija Batljans bekantskapskrets, eller bekantas bekanta, som köpt stora aktieposter i Hemfosa före budet från SBB och på så sätt tjänat mångmiljonbelopp på kursrusningen. I vilken mån åklagaren kan knyta aktieaffärerna till Ilija Batljan och han kännedom om det kommande budet på Hemfosa är oklar, skriver Dagens industri.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons