Annons
Nyheter

Al-Qaida uppmanar till terror mot Sverige

Terrororganisationen al-Qaida uppmanar till attacker mot Sverige och Danmark, rapporterar flera danska medier.
Bakgrunden till hoten är de koranbränningar som genomförts i länderna.
Säkerhet • Publicerad 14 augusti 2023
Hans Brun, terrorforskare. Arkivbild.
Hans Brun, terrorforskare. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Organisationen publicerade hoten mot länderna under helgen via ett uttalande i sin officiella mediekanal, rapporterar danska Berlingske. Bland annat skriver al-Qaida att "Danmark och Sverige är två små, avskyvärda länder", och uppmanar muslimer att begå "hämnd" efter den senaste tidens koranbränningar.

Den svenska terrorforskaren Hans Brun, verksam vid King's College i London, bekräftar att al-Qaida riktat hot mot Sverige.

Annons

– Hoten kom i går från det som fungerar som al-Qaidas mediecenter, al-Sahab. Det här är egentligen inte något nytt, utan ytterligare en uppmaning till folk runt om i världen att utkräva hämnd, och det riktar sig mot ensamagerande, säger han.

Inte nämnvärt

Hans Brun beskriver uttalandet som en "illustration över hur allvarlig situationen är", men bedömer inte att hoten i sig påverkar säkerhetssituationen i Sverige nämnvärt.

– Det finns redan en ordentlig hotbild mot Sverige från flera aktörer i Mellanöstern, så just dessa påverkar nog inte allt för mycket. Jämfört med tidigare hot från al-Qaida så är detta riktat mer mot det kollektiva, i stället för mot individer såsom Lars Vilks.

– Man kan se det här som en uppmaning till folk att skrida till verket. Om det här vore något som de hade organiserat själva så hade de inte gått ut i förväg på det här sättet. Man ska också komma ihåg att al-Qaida numera är kraftigt försvagat.

Utanför Sveriges gränser

Hans Brun bedömer att hoten kan ha större effekt utanför Sveriges gränser.

– De är som framför allt blir exponerade för detta är danska och svenska diplomater i Mellanöstern. Men samtidigt har de en vana att driva verksamhet under svåra förhållanden, säger Hans Brun.

TT har sökt Säpo, som inte kunnat lämna en kommentar under måndagskvällen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons