Annons
Nyheter

Alexander väljer studier i Kina

I höst blir det Kina för Alexander Yü, student som läser internationell ekonomi på Växjö universitet.
- Jag skulle gärna jobba för ett svenskt företag i Kina.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2006

Globaliseringen blir allt viktigare, gränserna allt tunnare. Att läsa en eller ett par terminer utomlands är närmast självklart för den som pluggar internationell ekonomi tycker Alexander Yü.

Hans kompisar vill till Sydkorea, men på honom väntar Kina i höst. Kanske blir det ett år på det nya utbytesuniversitetet i Wuhan, eller också ett universitet i Beijing.

Annons

- Jag ska mest läsa språk, men också lite ekonomi.

De asiatiska språken blir en helt ny bekantskap för många studenter, men Alexander har ett försprång. Hela släkten på mammas sida är från Kina, han har rest dit en gång om året sedan han var liten och talar kinesiska obehindrat. Att skriva är en annan sak, och det ska han lära sig mer om under utbytesåret.

Spännande läsår väntar

Alexander Yü räknar med att få ett spännande läsår i ett expansivt land med högt teknologiskt kunnande och billig arbetskraft. Många svenska företag kastar blickarna österut och Alexander hoppas på att hans kunskaper och erfarenheter från Asien ska få betydelse när han söker jobb.

- När jag är färdig vill jag jobba mycket mot Kina, antingen som anställd i ett svenskt företag eller också startar jag eget.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons