Annons
Nyheter

Älghults skola blir friskola

Älghultsbarnen kommer att få gå kvar i skolan i Älghult. Det står klart sedan Skolverket givit klartecken till en friskola.
- Det här känns jätteroligt, säger Ulrica Bennesved, ordförande i Fria 48:ans ekonomiska förening.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2006
- Det är precis det här vi har önskat, det känns som en seger, säger Ulrica Bennesved, glad ordförande för Fria 48:ans ekonomiska förening, som igår fick klartecken från Skolverket att starta friskola i Älghult. Foto: Stewe Jonsson
- Det är precis det här vi har önskat, det känns som en seger, säger Ulrica Bennesved, glad ordförande för Fria 48:ans ekonomiska förening, som igår fick klartecken från Skolverket att starta friskola i Älghult. Foto: Stewe JonssonFoto: 

Skolverket tog beslutet

i går förmiddag, och det fanns aldrig några tveksamheter. Uppvidinge kommuns synpunkt att en friskola i Älghult gör det svårare att bedriva den kommunala skolverksamheten var inget skäl att

Annons

säga nej. Skolverket delar helt enkelt inte kommunens uppfattning.

Rätt till bidrag

Beslutet i går var egentligen två beslut. Dels sade Skolverket att Fria 48:ans ekonomiska förening uppfyller de krav som lagen ställer, och att man därmed har rätt driva en

skola. Dels sade man att skolan är berättigad till bidrag från Uppvidinge kommun.

Om Skolverket hade delat kommunens åsikt att en friskola ger negativa och bestående konsekvenser för den kommunala skolan, hade verket kunnat säga nej till bidrags-delen.

Start till hösten

Beslutet innebär att Fria 48:ans ekonomiska förening till hösten startar en skola med klasserna F-6, förutsatt att Uppvidinge kommun i slutänden inte kommer fram till att den kommunala skolan får vara kvar.

- Den kommunala skolan har ju hela tiden varit vårt förstaval, men det är ingen tvekan om att vi kommer att starta friskola till hösten om skolan inte får vara kvar, säger Ulrica Bennesved.

Ansökan till Skolverket skickades in 1 april i fjol. Sedan dess har friskoleföreningen arbetat med planering parallellt med att man noga följt kommunens hantering av frågan om besparingar inom skolan respektive frågan om den framtida skolstruk-

turen.

Sista ordet är ännu inte sagt när det gäller skolstrukturen, en fråga som ska upp i kommunfullmäktige. Barn- och utbildningsnämndens beslut att spara pengar genom att flytta Älghults F-6 till Alstermo ska upp i kommunstyrelsen nästa vecka.

Stewe Jonsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons