Annons
Nyheter

Alkoholutbildning för krogpersonal

Har man rätt att lägga sig i andras alkoholvanor? Det var en av frågorna som
behandlades när projektet Stökfritt i går nådde Växjö och Campus. Bland annat stod konflikthantering på schemat för den personal från Växjös studentpubar som valt att viga söndagen åt utbildning.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2006
- Så här gör ni om ni tycker att mitt påstående beror på omständigheterna, förklarade Staffan Gerdmar under gårdagens konflikthanteringsövning på Campus i Växjö. Foto: Ingemar Kroon
- Så här gör ni om ni tycker att mitt påstående beror på omständigheterna, förklarade Staffan Gerdmar under gårdagens konflikthanteringsövning på Campus i Växjö. Foto: Ingemar KroonFoto: 

- Man har rätt att lägga sig i andras konflikter, påstår Staffan Gerdmar, konflikthanterare, och tittar sig omkring.

Två i den 51 studenter stora cirkeln reser sig upp och byter plats. Övriga lägger en hand på huvudet.

Annons

- Allt beror på situationen, säger en, som med handen på huvudet

visar att han tycker just så.

- Jag har rätt att lägga mig i de flesta konflikter, menar en tjej, som med sitt platsbyte gör klart att hon instämmer i påståendet.

- Det handlar om integritet, säger någon.

- Folk måste ha rätt att ha konflikter, menar en annan.

Många åsikter

Och diskussionen fortsätter.

- Det roliga med att vara på universitetet är att det finns så mycket tänkande och tyckande, säger Staffan Gerdmar, till vardags skådespelare och regissör i Lund. Han sysslar även med kommunikationsträning och konflikthantering, och besökte i går Campus för att få personalen på studentpubarna att bli bättre på att hantera konflikter.

Bättre krogmiljö

Övningen är en del i projektet Stökfritt, som verkar för att förbättra miljön på krogar och pubar i länet. Förra söndagen var teoretisk med bland annat utbildning i alkohollagen och polisens arbete, medan dagens övningar präglades av interaktion med studenterna. Något som Gustav Hansson, ansvarig för Sivans, välkomnade.

Annons

- Alkoholutbildningen var lite väl passiv. Dagens övning väcker mycket tankar, säger han och får medhåll av Anders Håkansson, bartender på Stallarna:

- Jag tror egentligen inte man kan utbildas i konflikthantering. Det handlar om erfarenhet. Nu sätts det i alla fall igång tankar, menar Anders.

Studentpubarna Sivans, Stallarna och Pudas lockar mycket folk och omsättningen av personal är stor. På Sivans arbetar till exempel 100 personer varje termin. Det gör det ibland svårt att hinna utbilda all personal.

- Nu består utbildningen av att de som börjar få gå bredvid,

säger Gustav Hansson. Och en del tar vi upp under våra jobbgenomgångar. Men det vore utmärkt om det här projektet kunde bli återkommande.

Skyddad miljö

Campus ses ofta som ett samhälle i sig - en skyddad miljö. Något som både är på gott och ont enligt studenterna.

- Jag tror det är lugnare på våra pubar än nere på stan, säger Sofia Ivarsson, som jobbar på Stallarna. Även om vi studenter kanske dricker mer finns ett slags liktänkande bland oss.

- Alla känner sig delaktiga, fyller Anders Håkansson i. Samtidigt kan det vara negativt. I och med att man känner många får man ofta höra saker som, "du kan väl bjuda på sprit" eller "du vet att jag är fattig". Då gäller det att vara bestämd.

Är det svårt att be någon man känner sluta dricka?

Annons

- Jag tycker att det är lättare, säger Anders. De förstår ofta vad det handlar om och har lättare att acceptera situationen.

Maria Nelson har jobbat på Stallarna under ett år och har inte upplevt mycket våldsamheter.

- Jag har väl egentligen bara upplevt ett ordentligt bråk. Men det var utanför puben.

Polisen är välkommen

Gustav Hansson berättar att

situationen på Sivans är lugn, men medger att de portar ungefär en student i veckan. Trots den städade miljön skulle han gärna se att polisen visade sig

oftare på universitetsområdet.

- Jag har bara sett polisen här en gång. De är välkomna hit och ta en fika, eller vad som helst.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons