Annons
Nyheter

Allt djupare recession i Ungern

Viktor Orbáns Ungern sjunker oväntat allt djupare ned i en ekonomisk recession, med krympande ekonomi.
BNP-minskningen har nu pågått fyra kvartal i rad, vilket gör lågkonjunkturen till den mest utdragna i landet på minst 28 år.
Ekonomi • Publicerad 16 augusti 2023
Ungern, med premiärminister Viktor Orbán, befinner sig i den mest utdragna recessionen på årtionden. Arkivbild
Ungern, med premiärminister Viktor Orbán, befinner sig i den mest utdragna recessionen på årtionden. ArkivbildFoto: Heinz-Peter Bader AP/TT

Ungerns ekonomi krympte med 0,3 procent under andra kvartalet jämfört med kvartalet före. Analytiker hade i snitt räknat med en svag återhämtning, med en tillväxt på 0,2 procent.

Jämfört med andra kvartalet i fjol har BNP nu minskat med 2,4 procent, enligt officiell ungersk statistik. Något liknande har inte uppmätts under perioden 1995-2023, den tidsperiod där motsvarande BNP-mätningar har gjorts.

Annons

Det pekar nedåt både för jordbrukssektorn och tjänstesektorn, konstaterar Peter Virovacz, ekonom på storbanken ING. Problemen i tjänstesektorn är direkt kopplat till inflationen som har lyft till tvåsiffriga nivåer i Ungern i skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Utvecklingen är dyster även i Östeuropas största ekonomi, Polen, som är på väg mot val den 15 oktober. I Polen föll BNP med 3,7 procent under andra kvartalet i år jämfört med första kvartalet, vilket innebär en BNP-minskning på 0,5 procent på ett år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons