Annons
Nyheter
Fler unga vill starta eget. 3 av 4 personer mellan 18 och 30 år kan tänka sig att bli företagare, visar en undersökning som Nutek, verket för närlingslivsutveckling, genomfört.
Smålandsposten träffade två unga länsbor, Jesper Rognefall och Marika Sunesson, som är i lindan av sitt företagande, för att få deras syn på entreprenörskap.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2006
Jesper Rognefall och Marika Sunesson är två unga med företagarambitioner. De vill åt friheten,men inser att det krävs hårt arbete för att lyckas. Foto: Ingemar Kroon
Jesper Rognefall och Marika Sunesson är två unga med företagarambitioner. De vill åt friheten,men inser att det krävs hårt arbete för att lyckas. Foto: Ingemar KroonFoto: 

- De äldre inser att om det inte startas nya företag så går allt åt skogen. Därför välkomnar de oss och uppmuntrar oss att starta eget, säger Jesper Rognefall, 19 år, som driver företaget Go Sweden - ett före detta UF-företag som via sin hemsida ger information om nöjesliv och turism i Växjö och Halmstad. Ett UF-företag är ett företag som drivs under ett läsår på gymnasiet med hjälp av organisationen Ung Företagsamhet.

Vad lockar med företagande?

Annons

- Ansvar under frihet. Du bestämmer själv över din tid, svarar Jesper snabbt. Och du får chans att utveckla dina egna idéer.

- Samtidigt är det svårt att koppla bort jobbet, fyller Marika Sunesson, 18, i. Du kan få ett samtal mitt i natten som måste klaras upp. Vad som helst kan hända. Och allt hänger på dig.

Positiva till eget företag

Jesper och Marika är två av många ungdomar som är positiva till företagande. En av tre personer mellan 18 och 30 år är hellre företagare än anställd, visar Nuteks undersökning. Undersökningen speglar också skolans roll. De som anger att skolan har givit de information om att driva företag är mer positiva till företagande än genomsnittet.

- Från första dagen i skolan handlade det för oss om möjligheten att starta ett eget företag. Det gör att många tror på att kunna förverkliga det, säger Marika, som går sista terminen på samhälls- och ekonomiprogrammet på Kungsmadskolan.

Vad har skolan lärt er om företagande?

- Skolan har lärt oss hur ett företag bör skötas - inte hur det verkligen är, säger Jesper, som gick ut ekonomiprogrammet på Procivitas förra våren.

- Jag fick en chock när jag kom ut i verkligheten efter skolan, fortsätter han. Om jag inte hade haft erfarna vuxna i min omgivning hade jag nog stupat efter två veckor.

- Skolan ger en bra inblick i företagsvärlden, men man behöver mycket stöd från sin omgivning för att kunna driva ett företag - särskilt när man är ung, säger Marika.

Medveten om svårigheterna

Annons

Marika vill gärna fortsätta med sitt UF-företag när skolan slutar i juni, samtidigt är hon medveten om svårigheterna.

- Det är tufft och innebär mycket jobb, men fördelarna överväger. Det gäller bara att hitta rätt idé.

Marikas företag, Design by us, tillverkar bland annat ljusstakar och ljusfat i betong. Arbetet med företaget har tagit mycket av hennes fritid.

- De schemalagda timmarna i skolan räcker inte utan det krävs extrajobb under helger och kvällar.

Slitet har givit resultat. Företaget har lyckats sälja en del av sina produkter.

- Det är det bästa med att ha företag. När jag lyckas sälja något jag har skapat, efter den långa process det innebär, blir jag stolt.

Har drivet

Både Marika och Jesper tycker att de har det omtalade drivet som krävs för att sköta ett företag.

Vad består drivet av?

- Att få saker att hända, säger Jesper. När du ser en grupp på fem personer märker du direkt vem som är drivande.

Annons

- Du måste vara bra på att ta

beslut, säger Marika. Den egenskapen ska man helst ha med sig från början, även om den går att utveckla.

Men hur ska de som inte läst ekonomi på gymnasiet eller haft UF-företag hitta in i företagsvärlden?

Tips och råd

- Drivhuset på universitetet eller Almi företagspartner är bra om man vill ha tips och råd. Eller så kan man göra som vi gjorde, vända sig direkt till företag eller näringsliv och presentera sin idé. Men det kräver mod och självförtroende, säger Jesper.

Vad är viktigast: en bra idé

eller en stark företagaranda?

- Bra fråga. Många kan strula till bra idéer och vice versa. Det finns de som kan sälja sand i Sahara eller vatten i simhallen. Det viktigaste är nog att tro på sin idé, säger Jesper.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons