Annons
Nyheter

Ambulansprojekt blir verklighet

Nu blir "I väntan på ambulans" verklighet i Kronoberg. Ett projekt startar vid halvårsskiftet och ett förslag finns att Lammhult och Strömsnäsbruk blir försöksorter.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2006

Under en längre tid har landstinget, räddningstjänsten och kommunerna diskuterat frågan om att införa I väntan på ambulans (IVPA). Detta innebär att räddningstjänsten utrustas med defibrillatorer som ska kunna användas vid plötsligt hjärtstopp. Åtgärden ska göras i väntan på ambulans och medicinsk personal. Räddningstjänsten ska därmed kunna påbörja livräddande behandling och ge elstötar innan akutsjukvården är på plats.

Lammhult och Strömsnäsbruk försöksorter

Annons

Verksamheten har efterlysts av flera politiker i landstinget och kommunerna, däribland Alvesta. I somras motionerade moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna i frågan. I Växjö kommun har också funnits motion i ärendet.

Förslaget från landstinget är nu att påbörja i liten skala. De två orterna Lammhult och Strömsnäsbruk som ligger illa till ur ambulanshänseende kan bli försöksorter. Man prövar fram till 1 april 2007 och utvärderar därefter. Ett beslut väntas ta av landstingsstyrelsen på måndag.

Vid hjärtstillestånd

Kostnaden för inköp av en defibrillator är runt 25 000 kronor. Om hela länets räddningstjänster ska vara med behövs 25 stycken, för totalt 600 000 kronor. Räddningstjänsten behöver en del utbildning för att kunna ge elchocker och landstinget ska stå för denna på hemmaplan.

Dert medicinska värdet av IVPA är oklart. Några större utvärderingar har inte skett. Och enligt chefsläkarna i landstinget finns inga dokumenterade fall där liv verkligen har räddats. Ska livrädddande insatser kunna sättas in vid hjärtstillestånd ska det ske inom fem minuter. Men de påpekar ändå att det går dock att skapa en viss trygghet med att införa IVPA.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons