Analytiker: Sorgligt för Thailand
Nu väntar en andra och tredje omröstning i parlamentet senare i juli. Troligtvis lägger det segrande partiet Kao Klai och dess koalitionspartier fram samme kandidat, det vill säga den vältalige och omåttligt populäre Pita Limjaroenrat.
Andra alternativ vore att göra alltför stora eftergifter för det maktblock som består av representanter för militären och kungahuset, påpekar Eva Hansson, verksam vid Södertörns högskola och Centrum för globala Asienstudier, Stockholms universitet.
Ovisst läge
– Det vore väldigt sorgligt för Thailand om den konservativa armé- och monarkistödjande eliten vid makten lyckas använda demokratins institutioner för att spärra valets vinnare från regeringsmakten, säger Eva Hansson.
Hon fortsätter:
– Valet hade annars kunnat vara en väg ut ur den långdragna och skadliga politiska konflikt landet befunnit sig i sedan 2005.
Läget är högst ovisst, anser Eva Hansson.
– Det är en helt ny situation och antingen leder den folkliga oppositionens mobilisering faktiskt till ett regimmaktskifte och att militärens och monarkins inflytande i politiken får ett slut. Ett annat scenario är en ny militärkupp, men det tror jag inte kommer att ske i närtid.
Snuvade på sin framtid
Den närmaste framtiden blir helt avgörande för vilken väg det tudelade och polariserade Thailand slår in på, understryker Eva Hansson.
– Framför allt många från de yngre generationerna, vars hela uppväxt präglats av politisk konflikt, har satt sitt hopp till Pita Limjaroenrat som har ett enormt folkligt stöd. Dessa unga thailändare som hoppas på demokratiska reformer kommer att se sig snuvade på sin framtid om Pita Limjaroenrat inte släpps fram.