Annons
Nyheter

Anders Wejryd godkänd som biskopskandidat

Samtliga fem kandidater till ny ärkebiskop har godkänts av Svenska kyrkans ansvarsnämnd. De är alla behöriga att vigas till biskop och kan alltså fortsatt kandidera till ärkebiskopsposten, enligt ansvarsnämndens beslut på torsdagen.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2006

En av kandidaterna, Carl-Erik Sahlberg som är domkyrkokomminister i Stockholm, hade anmälts för att han sagt sig inte vilja prästviga homosexuella som lever ut sin sexualitet, skriver Kyrkans Tidning. Lars Gårdfeldt, präst i Göteborgs stift och en av anmälarna, hänvisar till kyrkomötets beslut i höstas att ett liv i partnerskap inte är ett motiv för att vägras prästvigning.

Men frågan om inställning till homosexuella ingår inte i ansvarsnämndens prövning, enligt ordföranden Ulla Wadell.

Annons

I det här ärendet kan ansvarsnämnden endast pröva om kandidaterna är döpta, konfirmerade, tillhör Svenska kyrkan samt att de är "beredda att i alla uppgifter tjänstgöra tillsammans med andra som vigts till uppdrag i kyrkans vigningstjänst oavsett deras kön", skriver Wadell i ett pressmeddelande.

De övriga fyra kandidaterna är biskop Anders Wejryd, biskop Ragnar Persenius, kyrkoherde Thomas Söderberg samt stiftsadjunkt Anna Karin Hammar.

Den 15 mars genomförs en första valomgång och får någon egen majoritet där väljs denne. Annars går de två med flest röster vidare till ett avgörande val den 30 mars.

Utfrågning på måndag

Runt 790 personer har rösträtt. Då ingår totalt 268 ledamöter från olika instanser i Svenska kyrkan: de tretton stiftsstyrelserna och domkapitlen – där biskoparna ingår – samt den nationella kyrkostyrelsen. Dessutom får runt 520 präster och särskilt utsedda elektorer i Uppsala stift rösta – men bara med en tiondels röst var.

På måndag, den 13 mars, hålls en utfrågning i Uppsala med de fem kandidaterna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons