Annons
Nyheter

Anders Wejryd ny ärkebiskop

När den slutliga sammanräkningen var färdig strax före klockan 13 på torsdagen stod det klart att Sveriges nye ärkebiskop heter Anders Wejryd.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2006
Ett stort mediauppbåd följde omröstningen på Östrabo. En lite omskakad Anders Wejryd ger en första intervju sedan det står klart att han blivit Sveriges nye ärkebiskop. Foto: Lars-Göran Rydqvist.
Ett stort mediauppbåd följde omröstningen på Östrabo. En lite omskakad Anders Wejryd ger en första intervju sedan det står klart att han blivit Sveriges nye ärkebiskop. Foto: Lars-Göran Rydqvist.Foto: 
Anders Wejryd gratuleras till sin nya befattning. Foto: Lars-Göran Rydqvist.
Anders Wejryd gratuleras till sin nya befattning. Foto: Lars-Göran Rydqvist.Foto: 

Röstsiffrorna i ärkebiskopsvalets slutomgång blev 176 röster för Anders Wejryd och 127 röster för Ragnar Persenius, som är biskop i Uppsala. Det var de två kandidater som fanns kvar att rösta mellan sedan förra valomgången där ingen fått mer än 50 procent av rösterna.

Anders Wejryd fick flest röster i alla stift utom Uppsala, Västerås, Karlstad och Stockholm där Ragnar Persenius var mer populär. När samtliga stift var räknade hade 153 röstat på Anders Wejryd och 104 på Ragnar Persenius. Det dröjde en stund innan även rösterna från präster och elektorer i Uppsala stift var räknade. Där fördelade sig rösterna med 23 på vardera kandidaten. Slutresultatet blev då att vår nästa ärkebiskop heter Anders Wejryd.

Annons

När resultatet stod klart gratulerades Anders Wejryd, som varit en uppskattad chef och ledare, av både förtroendevalda och personal vid stiftskansliet.

Anders Wejryd beräknas tillträda som ärkebiskop den 1 september. Den 2 september är det mottagningsgudstjänst för honom i Uppsala domkyrka.

Nu vidtar därför en ny valomgång i Växjö stift där det gäller att utse ny biskop efter Anders Wejryd. Först skall elektorer utses i pastoraten vilka tillsammans med präster i tjänst har rösträtt. Lika många elektorer som präster skall utses. Dessutom har ledamöterna i stiftsstyrelsen och domkapitlet rösträtt.

Det första provvalet går ut på att plocka fram namn på kandidater. Därefter röstar man mellan fem kandidater. Om ingen får majoritet sker en andra valomgång. Valet kommer troligen inte att kunna ske förrän sent i sommar eller tidigt i höst. Mottagningsgudstjänst för den nye Växjöbiskopen är satt till början av november.

Ann-Marie Linderås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons