Annons
Nyheter

Anklagade flyktingvolontärer i domstol

Grekland • Publicerad 18 november 2021
Båt med flyktingar som anlänt till Lesbos 2015. Arkivbild.Foto: Petros Giannakouris/AP/TT

Rättegången mot 24 personer som anklagats för brott relaterade till människosmuggling medan de volontärsarbetade för att rädda flyktingar vid grekiska ön Lesbos har inletts.

Åtalet har kritiserats av människorättsgrupper som Human Rights Watch och Amnesty International, som menar att grekiska myndigheter kriminaliserar räddningsarbete.

Annons

Volontärerna misstänks för en rad brott, däribland spionage, förfalskning och hjälp till kriminell organisation, som vid fällande dom kan innebära flera år bakom galler.

En av de åtalade är syster till den syriska flykting som blev världskänd när hon, tillsammans med sin syster, räddade 18 personer från att drunkna genom att dra den havererade flyktingbåten till land. Hon deltog senare i OS i simning, där hon representerade flyktinglaget i både Rio de Janeiro och Tokyo.

Försvaret menar att de anklagade bara deltagit i räddningsuppdrag.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons