Nyheter

Lööf irriterad på finansministern

Regeringen måste säkra leveranser och snabba på med information så att alla som vill ska kunna vara vaccinerade till midsommar, kräver Centerledaren Annie Lööf.
Och hon är irriterad på regeringen för att coronastöd till krisande företagare "sackar efter".
Politik • Publicerad 5 februari 2021
Annie Lööf talar på Centerns kommundagar.
Annie Lööf talar på Centerns kommundagar.Foto: Claudio Bresciani/TT

– Jag förstår inte varför de enskilda statsråden och regeringen som sådan inte sätter hårdare tryck på myndigheterna. Det är något jag lyft i mina samtal med Stefan Löfven, sade Lööf på en digital pressträff efter sitt tal på Centerns kommundagar i Stockholm.

Hon nämnde särskilt irritation över finansminister Magdalena Anderssons (S) och näringsminister Ibrahim Baylans (S), som hon beskrev det, bristande förmåga att jaga på myndigheterna som betalar ut coronastöd och se till att dessa har de it-system som krävs.

Hon kritiserade regeringens agerande, i stort, när det gäller att begränsa smittspridningen och pandemins effekter.

– Ett år in i pandemin så verkar de fortsatt tagna på sängen. Känslan är att man väntar och ser, snarare än att gå före, och lägger över ansvar på någon annan.

Hon säger att det inte går att leda landet genom vår generations värsta kris med en "mañana-mañana-politik".

– Ge företag de stöd de har rätt till, nu. Sluta gömma sig bakom EU-regler eller långsamma myndigheter. Låt oss höra klirret i restaurangernas tomma fickor snarare än slamret av grytor och kastruller.

– Regeringen måste öka tempot.

Ombedd på pressträffen att förklara hur regeringen ska kunna öka tempot vad gäller vaccinering nämner hon två saker. Dels att det handlar om att ligga på leverantörerna, dels information till alla som vill ha eller funderar på en spruta i armen.

– En samordnad, nationell informationskampanj måste komma i gång nu, sade Lööf.

Vill ha nya klimatmål

Annie Lööf presenterade också en klimatrapport som partiet tagit fram med förslag om en ”grön omstart” och minskade utsläpp. Bland annat handlar det om ett nytt nationellt mål för minusutsläpp till 2045, en riktad vätgassatsning, göra koldioxidlagring möjligt i Sverige och införa ett bonussystem på EU-nivå för den som skapar minusutsläpp.

– Det går för långsamt, utsläppen minskar inte i den takt som krävs för att vända klimatkrisen.

"Selektiv hörsel"

I talet drar hon också paralleller till våldsutvecklingen i USA då demonstranter stormade kongressbyggnaden. Det som hände i Washington kommer att hända igen, och det är ett problem även för Sverige, menar Lööf.

Hon riktar kritik mot sverigedemokrater som "varnar för en existentiell kulturkamp".

– Den som tycker att Sverigedemokraterna har förändrats i grunden har antingen selektiv hörsel eller väldigt kort minne.

– Oavsett var dessa främlingsfientliga krafter dyker upp så kommer Centerpartiet hålla gränsen, säger Annie Lööf.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.