Annons
Nyheter

Annie Lööf tilldelas Sokratespriset 2023

Samhälle • Publicerad 13 maj 2023
Annie Lööf tilldelas Sokratespriset.
Annie Lööf tilldelas Sokratespriset.Foto: Jens Öst/Studieförbundet Vuxenskolan

Annie Lööf tilldelas Sokratespriset 2023, skriver Studieförbundet Vuxenskolan i ett pressmeddelande.

Annie Lööf, tidigare partiledare för Centerpartiet, tilldelas priset för sina "betydande insatser för människors fundamentala rättigheter och sitt sätt att rakryggat värna och motarbeta alla former av rasism och främlingsfientlighet i samhället".

Annons

"Hennes oförtröttliga och enträgna engagemang och arbete för att motverka främlingsfientlighet och rasism, och att alltid med styrka stå upp för människovärdet, gör henne till en klar förebild för många, både yngre och äldre", säger Ulrika Heie, centerpartistisk riksdagsledamot och förbundsordförande för Studieförbundet Vuxenskolan, i pressmeddelandet.

Tidigare har bland andra Lars Lerin, Hédi Fried och Emerich Roth tilldelats priset.

Sokratespriset

Sokratespriset delas ut till personer – i eller utanför Sverige – som av juryn anses ha "utfört en grundläggande, bestående insats för folkupplysningens område i människovärdets tjänst och som utfört sin gärning utifrån ideell grund".

Bakom priset står Studieförbundet Vuxenskolan.

Prissumman är 50 000 kronor.

Källa: Studieförbundet Vuxenskolan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons