Annons
Nyheter

Johnson citerar ur Lejonkungen efter massavhopp

Massflykten bland den brittiske premiärministern Boris Johnsons närmaste medarbetare och parlamentsledamöter fortsätter.
Johnson hälsar beskeden genom att citera ur filmen "Lejonkungen":
Storbritannien • Publicerad 4 februari 2022
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är under hård press. Arkivbild.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Den politiska pressen ökar på Johnson i samband med fester i bland annat regeringskansliet Downing Street under coronapandemin och påföljande parlamentsdebatter.

Parlamentsledamoten Aaron Bell från Johnsons konservativa Tories meddelade på fredagseftermiddagen att han sällar sig till dem som är beredda att fälla premiärministern.

Annons

"Anledningen till att jag inte besökte mina närmaste för en kopp te efter min äldre släktings begravning var att jag tyckte att vi som röstade för lagar (om restriktioner) borde följa dem", skriver Bell i ett hårt angrepp på Johnson.

Fem i staben

Tidigare har fem nära medarbetare lämnat sina poster.

Elena Narozanski, som varit Johnsons rådgivare i frågor om jämställdhet och demokrati, sade upp sig på fredagen.

Narozanskis avgång kommer dagen efter det att fyra nära medarbetare stabschefen Dan Rosenfield, policychefen Munira Mirza, presschefen Jack Doyle samt sekreteraren Martin Reynolds, lämnat in sina avskedsansökningar.

Boris Johnson väljer att svara på påhoppen genom att citera karaktären Rafiki i Disneyfilmen "Lejonkungen":

– Förändring är bra, ska han ha sagt till sina medarbetare i regeringskansliet Downing Street, enligt flera brittiska mediekällor.

Minister: Omorganisering

En orsak till avhoppen uppges vara att Johnson under ett anförande i parlamentet tidigare i veckan utan grund anklagat oppositionsledaren Keir Starmer för att under sin tid som chef för åklagarmyndigheten misslyckats med att åtala sexbrottslingen och pedofilen Jimmy Savile.

Men energiminister Greg Hands säger till BBC att uppsägningarna är en del av de omorganiseringar inom Downing Street som Boris Johnson utlovat efter kritiken mot den så kallade "partygate-skandalen".

Under en tid då pandemin härjade som värst under 2020 och 2021 ska Johnson och hans stab haft kalas och fester, trots att sådana samlingar inte var tillåtna enligt landets strikta nedstängningsregler.

Flera parlamentsledamöter har därför krävt att Johnson avgår, och tre av de som nu lämnar Downing Street har varit inblandade i skandalen.

Annons

Men policychefen Munira Mirza, som arbetat sida vid sida med Johnson i 14 år, lämnade på grund av Johnsons uttalanden om Labourledaren, skriver BBC.

I ett svidande avskedsbrev som publicerats i brittiska medier beskriver hon dem som "plumpa".

"Jag hoppas fortfarande att du finner det i dig att be om ursäkt för den grova felbedömning som gjordes under press", skriver hon bland annat.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons